Новини от ОИЦ - Благоевград

Проект „Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“ беше представен по време на встъпителна пресконференция днес. Договорът за изпълнението му е подписан на 20 март тази година, а част от дейностите вече се изпълняват, съобщиха от екипа по проекта.

Проектът се финансира по Приоритет 3 „Биологично разнообразие“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Общата му стойност е 199 044 лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент по проекта е Община Благоевград.

С ден на отворени врати беше отбелязана първата година от създаването на Регионален център за развитие на социалната икономика в Благоевград. През целия ден екипът на центъра посрещаше представители на държавни и общински институции, НПО, бизнес, партньори и граждани. По време на събитието екипът на Областен информационен център – Благоевград поздрави колегите си за постигнатите резултати и успешната първа година.

Община Петрич подписа административен договор и започва изпълнение на проект за енергийна ефективност и достъпна среда на административната част на сградата на ГУМ в града. Проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда на сграда за административно обслужване с идентификатор 56126.602.2431.5, находяща се в ПИ с идентификатор 56126.602.2431“ се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Благоевград беше домакин на първата от поредица информационни срещи за представяне на процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите”, финансирана по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Информационната кампания се организира от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа.

Община Гоце Делчев удължава с още 16 месеца изпълнението на проект „Топъл обяд в община Гоце Делчев“. Проектът се финансира по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейски социален фонд плюс.

При засилен интерес премина общественото обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ № BG16FFPR003-2.001-0132 Интегрирани инвестиции за подобряване на свързаността, туристическия потенциал, социално-икономическото и културно развитие на южната част на ЮЗР“. Събитието беше организирано и проведено от екипа на Областен информационен център – Благоевград, като част от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион.

Екипът на Областен информационен център – Благоевград – като част от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион, проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ № BG16FFPR003-2.001-0069. Концепцията е озаглавена „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура - важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югозападен регион“ и е с водещ партньор Национална спортна академия „Васил Левски“.

Екипът на Областен информационен център – Благоевград се включи в честванията на Деня на Европа. В областния център на Пиринско празникът беше отбелязан с тържествен ритуал и концерт. В отбелязването на деня на Европа в Благоевград се включиха представители на местната и централната власт, общественици и граждани.

На заключителна  пресконференция днес в Община Благоевград бяха представени резултатите от дейностите по проект BG16M1OP002-2.004-0001 „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“.

Общностен център посреща посетители и подпомага интеграцията в двата ромски квартала на Благоевград. Центърът беше официално открит днес с тържествен водосвет в присъствието на кмета на общината Методи Байкушев, представители на партньорите по проекта, строителя на обекта, представители на целевите групи и граждани.