Новини от ОИЦ - Бургас

На 26 юни в сградата на Регионална Библиотека „Пейо Яворов“, Бургас се проведе работна среща в рамките на проект „Региони за климат“ (Regions4Climate), финансиран по програма „Хоризонт Европа“.

По време на панелите с практическа насоченост, участниците бяха разделени в работни групи. Заданието им бе да се запознаят с климатичните индикатори, които са от съществено значение за приспособяването, измерването и ефективното прилагане на Справедливия преход и да определят взаимовръзките между тях.

На 18 юни екипът на Областен информационен център – Бургас проведе информационен ден по повод актуалната в момента процедура “Утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт” по програма „Образование“ в Експозиционен център Флора.

С мобилна открита приемна в град Поморие продължи информационната кампания на Областен информационен център – Бургас. Заинтересованите граждани бяха запознати с възможностите за финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове и Европейските фондове при споделено управление.

Експертите на центъра запознаха гражданите с дейността и функциите на ОИЦ, и предоставиха информация и печатни материали относно същността, политиките и финансовите инструменти на Европейския съюз.

На 13 юни 2024 /четвъртък/ с открита приемна в историческия център на Стария Несебър започна ежегодната обиколката на Областен информационен център-Бургас в областта. На изнесения щанд, експертите се срещнаха с граждани и гости на града. Най-голям интерес и множество въпроси постъпваха по повод отворената процедура за подкрепа за семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите, както и всички актуални към момента възможности за подкрепа на бизнеса. Ангажирани с традиционни занимания като туризъм и риболов посетителите на приемната търсеха насоки за инвестиции.

На 11 юни в Културен център „Морско казино“ се проведе работна среща на заинтересовани страни относно Моделите на въздействие по Новия Европейски Баухаус в рамките на проект „Преоценка на климатичната неутралност и качеството на градската среда в европейските крайбрежни градове“ (Re-value).

Форумът бе организиран от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU) и Община Бургас.

На 07 юни в сградата на Бургаски свободен университет се проведе тренировъчен лагер в рамките на проект „Преоценка на климатичната неутралност и качеството на градската среда в европейските крайбрежни градове“ (Re-value). Бургас и още 8 европейски града слагат фокус върху интегрираното градоустройствено планиране и проектиране, което би допринесло за климатична неутралност в споделена градска среда. Ключова цел на Re-Value е да насърчава прозрачни процеси на вземане на решения, като ангажира всички заинтересовани страни в това число и гражданите. 

Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ се разшири с атрактивна зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. Изграждането на съоръжението бе реализирано по „Програма за морско дело и рибарство 2014-2020“, съфинансирано от Община Бургас.

Новата инсталация включва атракцион с разнообразни съоръжения за игра и активно движение, сензорна зона, зони за рекреация, пикник, занимателни и информационни панели.

На 6 юни в сградата на Бизнес инкубатор Бургас се проведе научно-техническа конференция „ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ“. По покана на организаторите от Съюза на изобретателите в България, екипът на Областен информационен център – Бургас се включи с тематичен панел. Лекторите и гостите на форума бяха запознати с дейността на центъра и възможностите за финансиране на иновации в продукти и процеси с европейска подкрепа.

На 2 юни, експерти от Областен информационен център – Бургас се включиха във фестивала „Подмлади града“, който се проведе пред спортна зала „Младост“.

Събитието бе реализирано по проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските предизвикателства към качеството на живот и здравето на общността“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Европейската градска инициатива, насочена към финансиране на иновативни действия, фокусирани върху Новия европейски Баухаус.

Екипът на Областен информационен  център - Бургас проведе открита приемна, посветена на 9 май - Ден на Европа. Мобилният щанд бе разположен в сърцето на града.

Експертите от ОИЦ - Бургас запознаха гражданите с дейността и функциите на центъра, като предоставиха информация и печатни материали относно същността, политиките и финансовите инструменти на Европейския съюз.