Новини от ОИЦ - Велико Търново

С встъпителна пресконференция и официална церемония в НЧ „Съзнателност - 1899“ с. Овча могила бе даден старт на дейностите по проект „Устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за култура на територията на община Свищов“. Събитието уважиха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, представител на фирмата изпълнител „Осъм Инженеринг“ АД, кметове на кметства, читалищни настоятелства, общинската администрация и граждани.

Община Свищов подписа допълнително споразумение с Министерство на труда и социалната политика (МТСП) към Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001-0011–С01 „Грижа в дома в Община Свищов“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.

С подписания анекс проектът за грижа в дома се удължава без прекъсване на предоставяните услуги с още 8 месеца считано до 28.01.2025 г., при което срокът за изпълнение на проекта става 27 месеца. Общата стойност на проекта е 2 010 551 лева – безвъзмездна финансова помощ.

В гр. Златарица ще бъде изграден нов Дом за възрастни хора. Средствата в размер на  2 447 782 лв. са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

С инвестицията ще бъде изпълнен проект за създаване на специализирана сграда с предназначение „Резистентна грижа за възрастни хора в над трудоспособна възраст без увреждания“.

Община Свищов е сред първите общини входирали пет проектни предложения по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) още в началото на 2023 г. Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление на територията на община Свищов“ е под номер 1 в списъка на одобрените разработки по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление - Покана 1“. Финансирането в размер на 1 123 411 лв., е осигурено по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Във Велико Търново започна цялостното преасфалтиране на улиците в кв. „Света гора“, като по част от тях вече е положен и първият слой от нов асфалт - по ул. „Димитър Найденов“ и ул. „Сливница“. Дейностите са част от големия инфраструктурен проект на Община Велико Търново „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път /TEN-T/, чрез общи мерки в трансграничния регион“ ROBG - 383, финансиран по Програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.

Местната инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“ кани желаещите да представят проектни предложения по процедура № BG06RDNP001-19.829, мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от стратегията за ВОМР на МИГ-а. Приемът стартира от 27.05.2024 г., а крайният срок за подаване на проектните предложения приключва на 27.06.2024 г.

В Горна Оряховица започна раздаването на хранителни продукти за нуждаещите се по Програма за храни. Пунктът за раздаване на хранителните продукти се намира на ул. „Вичо Грънчаров“ № 19, и в него дежурят доброволци от БЧК и служители на общинската администрация. Пунктът ще работи до 31 май, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Историческият музей в гр. Павликени е пред финализиране на дейностите по проект, свързан с обновяване на материалната база на културната институция и модернизиране на музейната експозицията. Проектът „Ревитализиране на пространството, реновиране и обновяване на експозициите в Исторически музей – Павликени“ е реализиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Той е на стойност 880 000 лв., финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Срокът за изпълнение на заложените дейности е 22 месеца.

Областен информационен център - Велико Търново участва в информационно събитие, част от Националното информационно турне на София Тех Парк „Пътят на предприемача“. Инициативата се реализира в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България и с подкрепата на европейската мрежа Enterprise Europe Network (EEN). Домакин на събитието в старата столица бе Областна администрация - Велико Търново.

На 11 април 2024 г. в конферентната зала на Областен информационен център - Велико Търново се проведе информационна среща за представяне на възможностите за кандидатстване по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 2021-2027 г. В събитието се включиха представители на общинска и областна администрация, териториални звена на държавни структури, бизнеса, висши учебни заведения, граждански сдружения, неправителствени организации, културни институции и други заинтересовани страни.