Доставка на 33 електробуса започна в Стара Загора, с финансиране по ОП „Околна среда“ 2014-2022г.

Доставката на общо 33 електробуса от последно поколение и 18 двойни станции за тяхното зареждане става възможна в рамките на мащабен проект.  Договорът по изпълнението му възлиза на 53,8 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е близо 45 млн. лева, а останалите 8,8 млн. лева са самоучастие на община Стара Загора. Документът беше подписан през 2019 година, а финансирането е осигурено по ОП „Околна среда“ през Кохезионния фонд. Проектът трябва да приключи окончателно до август 2023 година.
Машините са от най-висок екологичен клас, оборудвани със система за пречистване на въздуха, която създава среда без вируси, микроорганизми, бактерии, микроби, алергени и прахови частици. Електробусите са климатизирани, нископодови, снабдени с рампи за колички улесняващи достъпа. Във вътрешното им пространство има обособено място за инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени. За пътниците е осигурено и друго удобство - USB изводи за зареждане на мобилни устройства. Поръчаните 12-метрови електробуси са с капацитет за превозване на 72-ма пътници, от които  26 седящи места. Салонът е с три широки врати за по-лесен достъп и бързо придвижване на пътникопотока. Средният пробег е 240 км с едно зареждане. Разходите за експлоатацията на електробусите ще бъдат по-ниски, отколкото обслужването на дизеловия автопарк. Електробусите са произведени в емблематичния за Стара Загора зелен цвят. Отвън и отвътре е изобразен още един знаков символ на града - цветовете на липата.
Новите екологични автобуси ще бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2023 г.  Специалистите от общинска администрация работят за  актуализиране на транспортната схема, включително и нови маршрутни разписания.
Местната власт на Стара Загора подкрепя активно европейските политики за зелена градска среда и преход към нисковъглеродно и климатично устойчиво общество.