БУРГАСКИ ПРОЕКТ Е СРЕД 15-ТЕ ФИНАЛИСТИ, ИЗБРАНИ ОТ НАД 300 ПРОЕКТА В КОНКУРСА REGIOSTARS НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Бургаският проект за изграждане на 5 Центъра от семеен тип за деца с увреждания бе избран от над 300 проекта от Европа сред 15-те финалисти на конкурса Regiostars, организиран от Европейската Комисия.

Тази година наградите Regiostars отбелязват своята 15-та годишнина по специален начин - като подберат и покажат добрия опит и постиженията сред проектите, реализирани чрез политиката на сближаване в Европа. За целта бяха заснети кратки филми, отбелязващи напредъка и резултатите на 15-те отличени през годините европейски проекти. Те са качени за гласуване на официалната страница на конкурса Regiostars - https://regiostarsawards.eu/

Гласуването вече е активирано и всеки българин /това е единственият одобрен български проект в европейския конкурс/ може да подкрепи бургаския проект, като гласува за него в онлайн платформата чрез бутона „Гласувам за любимите си проекти“.

Проектът „Центрове от семеен тип Бургас“ бе финалист на Regiostars и през 2015 г., а в европейската платформа за него пише: „Децата и младежите с увреждания, живеещи в Бургас, България, получават шанса да живеят по-добре благодарение на този проект, който изгради пет модерни жилищни центъра. Освен че са добри места за живеене, тези нови сгради предлагат набор от социални услуги и услуги за грижи в подкрепа на развитието и интеграцията на 70 младежи, които имат различни нужди“.

Във филма за бургаския проект https://youtu.be/rLmfZw315PA се казва, че е част от деинституционализацията в България, а Бургас е сред първите градове в страната, който закрива стария тип домове за деца и ги заменя с такива, които предоставят семейни условия.

Предимството им е, че за малък брой деца се грижат голям брой специалисти, които работят с всяко дете индивидуално за неговото физическо и психическо развитие, а самите младежи, настанени в тях споделят, че са се научили на повече търпение, да се грижат за себе си, както и един за друг. От създаването им досега в бургаските центрове са преминали над 300 деца и младежи с увреждания.

Гласуването за проектите е отворено до 15 ноември.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра ще награди фаворитите от онлайн гласуването на церемонията Regiostars, организирана на 17 ноември в Евора, Португалия.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас