Велико Търново получава средства за инфраструктурни ремонти в два квартала

Община Велико Търново получава средства за изграждане на нова ВиК-мрежа в два от кварталите на старата столица. Само преди дни кметът инж. Даниел Панов подписа договор в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за финансиране изграждането на подземната инфраструктура в кварталите „Света гора“ и „Асенов“ и под ул. „Опълченска“ в старата част на града.

Средства за тези дейности са осигурени по проекта на Община Велико Търново „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път /TEN-T/, чрез общи мерки в трансграничния регион“ ROBG - 383, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г. Община Велико Търново, която е водещ бенефициент по проекта, получава финансиране в размер на 3 960 847 евро, а за партньорската община Калафат, Румъния са предвидени 619 575 евро.

Общата цел на проекта е подобряване свързаността през европейски коридори № 4, 7 и 9 в трансграничния регион на България и Румъния, чрез преодоляване неудобствата на невралгичните участъци от коридорите и техните кръстовища с държавни пътища и друга градска инфраструктура. Общата дължина на предвидените за рехабилитация пътни участъци е 6,097 км във В. Търново и 0,514 км в Румъния. 

В кв. „Света гора“ във Велико Търново ще бъдат подменени основните водопроводи и канализацията под улиците „Сливница“ и „Димитър Найденов“ и продължението на мрежата по ул. „Теодосий Търновски“. Нова ВиК-мрежа ще бъде положена и под ул. „Ксилифорска“ в кв. „Асенов“. Канализацията под ул. „Опълченска“ ще бъде подменена, заедно с помпена станция за отпадните води, проблем, който чака своето решение повече от 20 години. След приключване подмяната на водопроводите и канализацията, улиците ще бъдат преасфалтирани и с обновени тротоари. Цялостно обновяване на инфраструктурата в кв. „Света гора“ във Велико Търново предстои да стартира, след като МРРБ одобри окончателно проекта на общината за обновяване на ВиК-мрежите под няколко основни улици в града. Инвестиционното намерение е с пълна техническа готовност и избрани изпълнители, на финал е и съгласуването с Министерството на културата.

По проекта се предвижда и изграждане на две нови мостови съоръжения, едно срещу улица „Сливница“ и едно в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново, които ще облекчат отвеждането на трафика към главен път Русе - Стара Загора и главен път София - Варна. Всеки от мостовете ще е с ширината на асфалтовата настилка 7 м. и ще разполага с пешеходна зона. Срокът за изпълнението на заложените в проекта строително-монтажните дейности изтича в края на 2023 г.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt