БЛАГОЕВГРАД ПОСРЕЩА УЧЕНИЦИ ОТ ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ +“

Ученици от Италия и Испания пристигнаха в Благоевград, за да обменят опит и знания по проект ,,Природата и роботите: В търсене на равновесие между екосистемите на човека и животните”. Проектът се финансира по програма „Еразъм+“, а домакин на визитата е Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. Партньори на благоевградската гимназия са Средно училище ,,Карлс Валбона”, Гранойес, Испания и Училище по природни науки и езици ,,А. М. Де Карло”, Неапол, Италия.

Това е трета по ред среща по проекта, чиято цел е да се потърсят и обсъдят варианти за опазване на екосистемите на човека и животните чрез новите технологии. По този повод всяка страна е закупила роботи Sphero, чийто интуитивен език за програмиране Swift, може да бъде използван за дейностите по проекта. Основните застъпени теми в него са в областта на екологията, опазването на околната среда и животинските видове. Целта е да бъдат разгледани различни аспекти, касаещи проблемите, според местната специфика на всяка страна партньор.

По време на посещението си в Благоевград делегацията от Италия ще представи политиката на страната в посока опазване морските видове. За Испания е включен мотивът за дивите прасета, тъй като област Каталуния и особено в град Барселона този животински вид създава неудобство за жителите, а причината за това е, че те се придвижват все повече към градските райони в търсене на храна. Учениците от България и техните учители пък ще представят полаганите грижи за опазване на мечките в страната.

Чуждестранните ученици ще останат в Благоевград в продължение на 5 дни. Днес, по време на опознавателна среща в зала „22 септември“ участниците бяха приветствани от Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград и Тинка Попова, директор на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград.

Чрез специално подготвена презентация учениците се запознаха с природните дадености и културни забележителности в Благоевград. Гостите бяха поздравени с изпълнение на ансамбъл „Пиринче“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com