Велико Търново и Свищов са сред първите общини отличени от ПРЧР за най-бърз старт на мерки от новия програмен период

Общините Чирпан, Велико Търново, Свищов и Тополовград бяха отличени от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ за най-бърз старт на мерки от новия програмен период. Зам.-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова връчи грамоти от името на ПРЧР 2021-2027 г. на четирите общини, които са първите в България, с подготвени проекти и подписани договори по мярката „Грижа в дома“.

Общият бюджет на подписаните договори възлиза на близо 3,8 млн. лв. С проектите по мярката ще продължи предоставянето на мобилни интегрирани социално-здравни услуги в домовете на най-уязвимите групи. С тях ще бъдат подкрепени над 700 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Първата община, подписала договор на стойност над 647 хил. лв., за предоставяне на услуги по мярката „Грижа в дома“ е Община Чирпан.

Сключеният от община Велико Търново договор е на стойност близо 1,8 млн. лв. С него се очаква да бъдат подкрепени над 330 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Общината ще предостави богат спектър от мобилни интегрирани услуги и ще продължи дейностите на съществуващия Център за почасово предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги в общността и в домашна среда, който е създаден с проект по мярката „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“- Компонент 2 по ОПРЧР.

Проектът на Община Свищов по мярката „Грижа в дома“ е на стойност близо 955 хил. лв. Услуги в домашна среда ще получат най-малко 177 възрастни и хора с увреждания. За изпълнението на дейностите по проекта ще бъдат назначени 30 социални асистенти, 20 работници за доставки по домовете, медицински сестри и специалисти, социални работници и др.

За Велико Търново и Свищов отличията на ПРЧР 2021-2027 получиха заместник-кметовете Нейко Генчев и д-р Анелия Димитрова. Те изразиха и удовлетворението си от съвместната работа с Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“, която e първата одобрена програма у нас, по която са подписани и първите договори, за предоставяне на европейска финансова помощ.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt