ПРЕДСТОИ СТАРТ НА НОВ ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА“ В ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ

Община Чепеларе получи одобрение за проект „Грижа в дома" по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG 05SFPR002 – 2.001 „Грижа в дома” по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 (ПРЧР).

Целта на процедурата, която е продължение на настоящата патронажна грижа, е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации.

Проектът ще включи следните дейности:

1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания;

2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата. Допустимо е също така заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите);

3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания;

4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Предвижда се интегрираните здравно-социални услуги да бъдат предоставени на 51 лица, от 12 домашни помощници, психолог, две медицински сестри, диспечер и шофьор за период от 12 месеца.

Предстои сключване на договор с Управляващия орган на ПРЧР, след което Община Чепеларе ще информира всички заинтересовани за предстоящите дейности по набиране на кандидати за получаване на интегрираните здравно-социални услуги, както и кандидати за предоставяне на услугите.