Областен информационен център – Монтана представи европейските програми за периода 2021 – 2027 г.

Информационна среща за представяне на новите програми, съфинансирани със средства от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021 – 2027 г., проведе в Монтана Областният информационен център. В инициативата взеха участие представители на териториални администрации, държавни и общински структури, неправителствени организации, образователни институции, представители на бизнеса, потенциални и настоящи бенефициенти по програмите.

Съгласно Споразумението за партньорство през програмен период 2021 – 2027 г. инвестициите с европейско финансиране ще се осъществяват в рамките на петте цели на Европейския съюз (ЕС) – По-интелигентна Европа, По-зелен, нисковъглероден преход към икономика с нетни нулеви въглеродни емисии, По-добре свързана Европа, По-социална Европа и Европа по-близо до гражданите, както и по специалната цел на Механизма за справедлив преход, която ще даде възможност на регионите да се справят със социалните, икономическите и екологичните въздействия на прехода към целта на ЕС за постигане на неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

През периода 2021 – 2027 г. по линия на политиката на сближаване на ЕС в България ще се изпълняват десет програми, включени в Споразумението за партньорство: „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Храни и основно материално подпомагане“, „Развитие на регионите“, „Околна среда“, „Транспортна свързаност“, „Техническа помощ“ и „Морско дело, рибарство и аквакултури“. Те ще бъдат финансирани от Европейския социален фонд+, Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и Фонда за справедлив преход.

Участниците в срещата бяха запознати подробно с целите, приоритетите и финансирането на всяка от програмите, както и с националната законодателна рамка за новия програмен период.

Представени бяха и отворени и предстоящи процедури за кандидатстване.

Инициативата е част от общата кампания на мрежата от областни информационни центрове в България за 2022 г., която се провежда в периода 14 ноември – 16 декември.