ОИЦ-ЯМБОЛ ПРЕДСТАВИ НОВИТЕ ПРОГРАМИ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПАРТНЬОРСТВО ПРЕД ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ В ОБЛАСТ ЯМБОЛ

На 30.11.2022г. в офиса на Областен информационен център – Ямбол се проведе информационна среща за представяне на новите програми за програмен период 2021-2027г. Инициативата е част от общата кампания на мрежата от областни информационни центрове за популяризиране на кохезионната политика на ЕС в България, която се провежда в периода 14 ноември 2022 г. – 16 декември 2022 г.

Управителят на центъра започна със съпоставка с предходния програмен период 2014-2020 година, представи Споразумението за партньорство за 2021-2027 г. и новите цели на политиката на сближаване.

На срещата бяха представени десетте програми за настоящия програмен период, техните приоритети, бюджети, условия за финансиране, целеви групи и потенциални бенефициенти.

Финансовият ресурс, заделен за Република България в настоящия програмен период е приблизително 13 млрд. евро, от които 2 млрд. са национално съфинансиране.

Голям интерес предизвика Програмата за развитие на регионите, по която ще се кандидатства с интегрирани проекти. Присъстващите коментираха бъдещи идеи, които биха могли да се реализират с новия подход за интегрирани териториални инвестиции.

Събитието завърши с дискусия, в която присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси на експертите от Областния център.

ОИЦ – Ямбол е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.