ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – БУРГАС ПРЕДСТАВИ ФИНАНСИРАНЕТО ПРЕЗ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2021-2027

Екипът на ОИЦ - Бургас проведе информационна среща за представяне на новите програми, съфинансирани със средства от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021 – 2027 г. Инициативата беше част от общата кампания на мрежата от областни информационни центрове в България за 2022 г., провеждана в периода 14 ноември – 16 декември.

Експертът на центъра Ана Янчева запозна гостите на събитието със същността на Споразумението за партньорство, определящо стратегията и приоритетите на България при изпълнение на Кохезионната политика и Общата политика в областта на рибарството, което е и рамката за управление на европейските средства.

Съгласно документа, през програмен период 2021-2027, инвестиции с финансиране по ЕФСУ ще се осъществяват в рамките на всичките пет политически цели на Съюза, както и по Фонда за справедлив преход.

Фондът е нов финансов инструмент в рамките на политиката на сближаване, който има за цел да предоставя подкрепа на териториите, изправени пред сериозни социално-икономически предизвикателства, произтичащи от прехода към неутралност по отношение на климата. ФСП ще улесни прилагането на Европейския зелен пакт, чиято цел е до 2050г. направи ЕС неутрален по отношение на климата.

През периода 2021 – 2027 г. в България ще се изпълняват десет програми, включени в Споразумението за партньорство: „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Храни и основно материално подпомагане“, „Развитие на регионите“, „Околна среда“, „Транспортна свързаност“, „Техническа помощ“ и „Морско дело, рибарство и аквакултури“. Те ще бъдат финансирани от Европейския социален фонд+, Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и Фонда за справедлив преход.

Г-жа Янчева представи подробно пред участниците целите, приоритетите и финансирането на всяка от програмите и маркира очакваните да стартират през първото тримесечие на 2023г. процедури.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.