ОИЦ-Кърджали взе участие в заключителна пресконференция по проект „Изграждане на социални жилища в град кърджали” на Оперативна програма „Региони в растеж”

До края на годината официално ще бъдат открити 69 социални жилища в Кърджали изградени по проект „Изграждане на социални жилища в град кърджали” на Оперативна програма „Региони в растеж”. След като това стане вече потребителите на социалната услуга ще могат да бъдат настанявани като на този етап са подадени 63 заявления, от които 25 вече са одобрени. Те ще се отнасят до 55 потребители. 

Подробности за проекта изнесе инж. Катя Митовска, зам.кмет на община Кърджали. „Общата стойностна проекта е 2 169 957,96 лева, от които 1 844 464,26 лв. съфинансиране отЕС чрез ЕФРР и 325 493,70 лв. национално съфинансиране. Основната цел на проекта е чрез осигуряване на подходяща инфраструктура да се създадат условия за насърчаване на социалното приобщаване и интеграция на уязвими и необлагодетелствани групи от жителите на община Кърджали. Специфичните цели на проекта са: Изграждане на 69 социални жилища за социално уязвими групи в сградата на бивше общежитие на Строителния техникум в град Кърджали;  Осигуряване на условия за равен достъп до социални услуги, образование, заетост, социално приобщаване и здравеопазване на необлагодетелствани групи от жителите на община Кърджали.

Целевата група на проекта обхваща уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които нямат собствено жилище и не могат да си позволят жилище под наем на пазарни цени.

Основните дейности по проекта са свързани с извършване на строително-монтажниработи в сградата на бивше общежитие на Строителния техникум в град Кърджали, доставка на оборудване, осъществяване на строителен и авторски надзор”.

Като навременен и важен определи реализирането на проекта за изграждане на социалните жилища кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис.  „С изграждане на социалните жилища ние насочваме вниманието си към най-уязвимите групи от обществото и изпълняваме този проект в момент на множество кризи. Те се отразиха най-лошо именно на тези уязвими групи от нашето общество”, коментира кметът д-р инж. Хасан Азис. По думите му с проекта се надгражда социалната политика на общината като предоставя на потребителите и социален пакет, който засяга тяхното здраве, здравето и обучението на децата им, трудовата им заетост.