ОБЩИНА РУСЕ ПРЕДСТАВИ НАПРЕДЪКА СИ ПО ПРОЕКТ ЗА АДАПТАЦИЯ КЪМ ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА

       Община Русе проведе информационно събитие по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран от ФМ на Eвропейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 г. В рамките на събитието екипът за управление на проекта запозна аудиторията с извършената до момента работа от началото на февруари 2021 г. до момента.

       Община Русе е една от осемте български общини партньори на Националния доверителен екофонд. В изпълнение Националната стратегия за адаптация към климатичните промени тя и другите седем български града трябва да анализират и да идентифицират основните заплахи, резултат от климатичните промени, и да реализират мерки за адаптация към тях.

        До момента в Община Русе е направен анализ на база на разработена методология на различни стратегически документи и въз основа на това е идентифицирана основната заплаха за град Русе – топлинният остров в градската урбанизирана среда. В отговор на този проблем екипът на проекта с помощта на експертите и консултантите на Националния доверителен екофонд и Западно-Норвежкия изследователски институт са предлага за реализация пилотен проект, който да може да се възпроизведе веднага и на други места в града.

       За борба с ефекта на топлинния остров е предложена една от важните комуникативни зони в града – откритият пешеходен подлез на бул. „Цар Освободител“. С помощта на експертите от партньорите – Националния доверителен екофонд и Западно-Норвежкия изследователски институт – са идентифицирани иновативни мерки, чрез които да се постигне анти-топлинен остров: подмяна на част от бетоновите павета с тревна фуга, вертикално озеленяване на бетоновите стени, изграждане на перголи, поливна система и питеен фонтан. Към тези елементи са добавени изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация, соларни панели, осветление, поясни в презентацията си Ивайло Кадишев, директор дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ в Община Русе. Той съобщи, че е изготвено техническото задание и въз основа на него е обявена обществена поръчка с инженеринг, така че скоро ще бъде избран изпълнител.  

       По думите на Кадишев иновацията, която ще бъде приложена в Русе, ще доведе до намаляване на площта на нагряване, понижаване на температурата в избраната зона, което ще превърне подлеза от зона за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация. Не случайно русенският проект е много високо оценен като иновация и като очакван резултат. Местната администрация планира този пилотен проект да бъде осъществен на следващ етап и на кея, където също има топлинен остров.

       Проектът „ Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация  към изменението на климата  в общините в България“  е на обща стойност  2,8 млн. евро. Проектът е стартирал през февруари 2021 г. и трябва да бъде финализиран до април 2024 г.

       

ОИЦ – Русе е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областен информационен център - Русе

Доходно здание

пл. "Свобода" 4

тел. 082/ 506 899

мейл: oic_ruse@abv.bg

http://eufunds.bg/bg/oicnews/0/20