Сценично оборудване за три села от Община Балчик

По проект “Доставка на мобилни сценични подиуми за културни мероприятия с цел развитие и усъвършенстване на фестивалния туризъм в община Балчик“, Община Балчик ще закупи три броя мобилни сценични подиуми, озвучаване и осветление за ежегодно провежданите културни събития в селата Оброчище, Стражица и Гурково на обща стойност 57 301 лв. Средствата са изцяло безвъзмездна подкрепа и са осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Стратегията за ВОМР на Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“, по процедура BG06RDNP001-19.558 МИГ Балчик – Генерал Тошево - Мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“

Съборът, който се провежда в с. Оброчище е свързан с местността Текето „Ак Язълъ баба”, с поминъка на добруджанци, традиционните танци, песни и добруджански носии. Производителите от региона представят своята продукция – плодове, зеленчуци, билки. Фестивалът в с. Стражица е празник, на който хора от различни етнически групи от района представят чрез музика и танци най-добрите съхранени образци на духовното им и културно наследство. В с. Гурково се представят песни, танци и обичаи на българите преселници от Северна Добруджа в Южна. Предлагат се домашно приготвени обредни хлябове, мед, кисело мляко, направени от местните жители.

Всеки един от фестивалите се отличава със своята идентичност.Отразява специфичната култура на региона, фолклор, занаяти, продукти от бита, хранителни продукти, с които посетителите могат да се запознаят. Съборите са не само символ на традицията, те се превръщат в притегателен център и за много чужденци, които обичат българския фолклор и отнасят със себе си частици от него по всички краища на света.

Закупуването на модулни сценични подиуми и озвучителна техника за фестивалите, провеждащи се в селата Оброчище, Гурково и Стражица ще допринесе за създаването на по-добри условия за участниците, за по-голям интерес към тези събори и фестивали, както от страна на публика така и на самодейци.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg