Във Велико Търново се проведе Второто регионално събитие по проект „Знание за Натура 2000“

Екипът на Областен информационен център – Велико Търново участва във Второто регионално събитие по проект „Знание за Натура 2000“ на тема „Роля и участие на заинтересованите страни в процеса на разработване на планова за управление на НАТУРА 2000“. Събитието беше открито от инж. Мая Радева, директор на РИОСВ – Велико Търново и в него се включиха представители на областна и общински администрации, РИОСВ, ДФ Земеделие, общински служби „Земеделие“, Териториален областен офис на НССЗ, държавни ловни и горски стопанства, сдружения, фондации и НПО в сферата на екологията, местни инициативни групи и др.

На събитието бяха представени основните моменти в изготвянето на плановете за управление на Натура 2000, мерките заложени в Националната рамка за приоритетни действия (НРПД) 2021-2027 г. и връзката между мерките на НРПД и плановете за управление на Натура 2000. В първия панел присъстващите бяха запознати с логиката на разработването на плановете и тяхното място в цялостния процес на управление на Натура 2000. Разяснени бяха основните функции на плановете и елементите на тяхното съдържание. Във втория панел бе представена Националната рамка за приоритетни действия, процесът на нейното разработване и форматът, утвърден от Европейската комисия. Разяснена бе връзката между мерките в НПРД и целите, които България си поставя за поддържане или подобряване на природозащитното състояние на видовете и типовете природни местообитания, които се опазват чрез екологичната мрежа. Представена бе системата за мониторинг за изпълнението на НРПД и индикаторите, на базата на които това ще се осъществи. В третия панел бе извършен преглед на детайлното описание на всички мерки от НРПД.

В рамките на четвъртия панел бе проведена заключителната дискусия с акцент върху това дали с плановете за управление ще се въвеждат допълнителни забрани и ограничения, които да бъдат допълнени към заповедите за обявяване на защитените зони. Фокусът в дискусията попадна и върху необходимостта от единно представяне на информацията за всяка отделна територия от мрежата Натура 2000 и мерките, които следва да се прилагат на тази територия. Вниманието бе насочено и към ролята на РИОСВ при изготвянето и одобрението на Плановете за управление, в т.ч. необходимата подкрепа за организациите и лицата, които следва да приложат мерките от плана.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt