До края на 2023 г. приключва проектът „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“

Проектът „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“, който трябва да бъде приключен до края на т.г., бе представен на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в старата столица. Участие в събитието взеха зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, директорът на дирекция „Проекти и програми“ Мариела Цонева и ръководителят на проекта инж. Динко Кечев. Проектът се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, като общата му стойност възлиза на 11 942 189 лв., от които 8 844 738 съфинансиране от ЕФРР, 1 560 836 лв. съфинансиране от националния бюджет и 1 536 614 лв. собствен принос на Община Велико Търново.

Това е един от най-трудните и сложни проекти изпълнявани от общината, заради големия обем от разнородни и тежки строително-монтажни дейности, проблеми при възлагане на обществените поръчки, забавени съгласувателни процедури, както и заради значимия финансов ресурс, който трябваше да бъде коригиран поради кризата и поскъпването на строителните материали, заяви зам.-кметът проф. Георги Камарашев. От общинска администрация вече са поискали от УО на ОПРР индексация от 15 % за договорите по проекта включващи СМР. До месец се очаква да бъде получено положително становище по искането, за да може да бъдат сключени и съответните анекси към договорите за изпълнение.

Проектът „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“ включва общо 9 компонента, 7 от които са строителни. Към момента част от обектите са готови или по тях остават довършителни дейности - създаден контролен център със сървърно и мрежово оборудване и софтуер за управление, модернизация на 4 светофарни кръстовища, доставка и монтаж на електронни информационни табла на 22 спирки, внедряване на паркинг система и информационни табла за паркиране, изграждане на пешеходен надлез и доставка на 3 броя електробуси. Предстои изграждането на три по-сериозни обекта – две кръстовища, едното от които кръгово, един буферен паркинг и реконструкция и преасфалтиране на основния бул. „България“.

Крайният срок за изпълнение на проекта „Интегриран градски транспорт“ е 19 декември 2023 г. Непосредствено след приключването му община Велико Търново предвижда въвеждане на Генерален план за организацията на движението и разработване на изцяло нова транспортната схема и организация на градския транспорт в старата столица.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt