ОИЦ – РУСЕ УЧАСТВА В РЕГИОНАЛНА СРЕЩА „БИЗНЕСЪТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО“

Областният информационен център – Русе взе участие в регионалната среща „Бизнесът и образованието“, посветена на дуалното професионално обучение  по австрийски модел. Форумът е част от проекта „Дуално обучение в България“ на Стопанска камара в Австрия и на Федералното министерство на труда и икономиката. В него участваха директори на професионални гимназии, представители на бизнеса и РТИК, зам.-кметът по образование Енчо Енчев, началникът на  Регионалното управление по образование д-р Росица Георгиева, експертът от МОН Полина Златарска.

„Над 350 австрийски компании оперират в България и имат нужда от подготвени кадри и затова нашата мисия по проекта е по-качествено професионално образование, осигуряване на квалифицирани кадри за бизнеса на база на нашия над 200-годишен опит в дуалното обучение.“ – каза при откриване на срещата Филип Купнер, търговски съветник при австрийското посолство и директор на Advantage Austria.   

Експертът от МОН Полина Златарска припомни, че дуалната форма на обучение е въведена у нас от 2015 г., а по оперативна програма НОИР е разширен обхватът й и сега в България над 170 професионални гимназии прилагат дуалното обучение. А д-р Росица Георгиева огласи данните за област Русе – през настоящата учебна година 38 паралелки в 23 специалности в партньорство със 67 фирми реализират дуално обучение.

Австрийския проект „Дуалното обучение в България“ в момента се осъществява в 21 населени места по 15 професии, докато при старта на проекта в него са били ангажирани само 3 професионални гимназии в 3 населени места. Това стана ясно от информацията на мениджъра на австрийския проект София Дамянова. По думите й статистиката показва, че учениците в дуалното обучение не само изграждат умения за дадена професия, но и като цяло повишат успеха си. Някои от наставниците откриват у себе си призвание за учителската професия и стават преподаватели. „Инвестицията в дуалното обучение е инвестиция в бъдещето, в икономическото развитие на регионите и инструмент за задържане на младите хора в региона и в страната“, подчерта Дамянова.

По време на форума бяха споделени добри практики и ефекти от дуалното обучение от няколко фирми и професионални гимназии от Русе, които си партнират по проекта. Професионалното образование и обучение, неговата връзка с потребностите на пазара на труда, в т.ч. дуалното обучение, поради своето значение, са фокус и на новата програма „Образование“ 2021 – 2027 г.  

 

ОИЦ – Русе е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областен информационен център - Русе

Доходно здание

пл. "Свобода" 4

тел. 082/ 506 899

мейл: oic_ruse@abv.bg

http://eufunds.bg/bg/oicnews/0/20