КРАЙБРЕЖНАТА АЛЕЯ В ПОМОРИЕ ПРИДОБИВА НОВ ОБЛИК ПО ПРОЕКТ НА МЕСТНАТА ИНИЦИАТИВНА РИБАРСКА ГРУПА

С финансиране по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 се извършва рехабилитация на крайбрежна алея „Яворов“ в гр. Поморие. Проектът по процедура BG14MFOP001-4.080 на МИРГ Поморие Мярка 4 „Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския район“ е на стойност 390 472,20 лв. без ДДС и предстои да бъде финализиран до 30.11.2023г.

Основната цел на проектното предложение е рехабилитация на крайбрежна алея и зелените площи в улица „П.К.Яворов“, чрез което ще се повиши привлекателността на рибарския район и ще се подобри средата за живот на територията на МИРГ-Поморие. Рехабилитираната алея ще допринесе за функционалното използване на културното и морското културно наследство на територията на МИРГ- Поморие и в допълнение с  разнообразните културни дейности, които ще се провеждат на алеята след изпълнението на проектните дейности, ще допринесе за диверсификация на местната икономика, създаването на заетост и укрепване на местната идентичност. Най-общо проектното предложение цели насърчаване на социалното приобщаване, намаляването на бедността и икономическото развитие на територията на МИРГ „Поморие” чрез формулираните конкретни цели:

1) Повишаване привлекателността на рибарския район като място за живеене, чрез инвестиции за подобряване средата на живот, културни дейности, насърчаване на културното наследство, в т.ч. морското културно наследство, социални услуги и др.

2) Диверсификация на дейностите в рибарския район и тяхното използване, като потенциал за създаване на заетост и възможности за укрепване на чувството за местна идентичност.

Основна дейност е извършване на строително-монтажни работи за обект: “Рехабилитация на крайбрежна алея и зелените площи в улица „П. К. Яворов“. Дейността предвижда цялостна рехабилитация на пространството-подмяна на компрометирана настилка и стари осветителни тела, подравняване на терена и презатревяване, обособяване на места за разходка и пасивен отдих. Площ на интервенция – 4 260 кв.м. Компрометираната настилка от пясъчни плочи ще се залее с бетонова настилка като се оформи частично с гладък щампован бетон и се оформи централна ивица с щампа на павирана настилка. Централната „алея“ в алеята ще създаде динамика в общия изглед. Върху тази ивица ще се поставят и места за сядане и ще се извърши озеленяване. Предвижда се премахване на съществуващото осветление и замяната му с нови осветителни тела които ще се разположат в оста на алеята. Самите тела ще са двустранни и ще осветяват цялата ширина на алеята. Целият участък от алеята е разделен на четири сектора, които позволяват поетапно изпълнение.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас