ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СТАРТИРА ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“ 2021 – 2027

Община Гоце Делчев започна изпълнението на проект „Укрепване на капацитета в Община Гоце Делчев“. Проектът се финансира по процедура BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“ от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд +.

Основната цел на проекта е укрепване на капацитета в Община Гоце Делчев за изпълнение на задълженията и отговорностите ѝ по Закон за личната помощ, Закон за хората с увреждания, както и по Закон за социалните услуги в частта, свързана с насочването от общините за ползване на социални услуги.

Заложените за изпълнение дейности включват наемане на персонал, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общините по ЗЛП, ЗХУ и ЗСУ. За целта ще бъдат създадени работни места - фронт-офис, ще бъдат организирани обучения и супервизия на персонала, ще бъдат изготвени анализи и проучвания в сферата на социалните услуги, в т.ч. анализ от потребностите от социални услуги. Предвидена е и подкрепа за планиране и анализиране на предоставянето на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително за разработване на програми за развитие на качеството на социалните услуги.

В проект  „Укрепване на капацитета в Община Гоце Делчев“ ще бъдат включени 15 заети лица от две допустими целеви групи - служители от общинската администрация, ангажирани с политиките в социалната сфера и служители на доставчици на социални и интегрирани здравно-социални услуги в община Гоце Делчев.

Като резултат от изпълнението на предвидените дейности екипът по проекта очаква да бъде създаден екип от специалисти към Общинската администрация за изпълнение на задълженията и отговорностите по ЗЛП, ЗХУ и ЗСУ. Ще бъде създаден и оборудван фронт-офис с две работни места, ще бъдат проведени 3 обучения на назначения персонал и лицата от целевата група на проекта, като са предвидени минимум 2 индивидуални и 2 групови супервизии. Изпълнението на проекта ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението в община Гоце Делчев.

Общата стойност на проект „Укрепване на капацитета в Община Гоце Делчев“ е 49 200 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е 100%. Срокът за изпълнение на дейностите е 16 месеца – до 01 юли 2024 г.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com