Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево“ с поредно участие в проект за транснационално сътрудничество

Новият проект BG06RDNP001-19.607-0001-C01 „Еко-кошница, моля!“ обединява три български  и  пет словенски местни инициативни групи (МИГ). Партньори от българска страна са МИГ „Тунджа“ (водещ партньор), МИГ „Елхово-Болярово“ и МИГ „Балчик-Генерал Тошево“. Словенски партньори са МИГ „Горна Савиня и долината Шалек“, МИГ „От Похорие до Бохор“, МИГ „Обстолие в Козянско“, МИГ „Разноликост подежеля“ и МИГ „Сподние Савинские долине“.

Проектът „Еко-кошница, моля!“ е насочен към приобщаването на производители и преработватели на здравословни, местни и органични храни, както и други заинтересовани страни, към целите на стратегията на Европейския съюз "От фермата до трапезата", подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига. В рамките на проекта ще бъдат реализирани съвместни инициативи за подкрепа и промотиране на местни и био продукти.

Ще бъде анализирано състоянието на производството, преработката и предлагането на местни и органични храни на територията на партниращите МИГ. Анализът ще  даде представа за разликите и приликите, и ще даде възможност за трансфер на добри практики и опит между двете страни.  Също така ще бъде осигурена и разпространена информация за добри европейски практики в сферата на производството, дистрибуцията и маркетинга на местни и био продукти.

За да бъде разгърнат потенциала за производство и промотиране на тези продукти, партниращите МИГ съвместно ще създадат Каталог "Еко, кошница, моля!“ и интернет базиран виртуален Агробиоцентър на български, английски и словенски (с QR code).

Предвидено е на територията на всеки един от партньорите да се проведат обучения свързани с производството на продуктите, както провеждането на фестивални събития.

Българските МИГ ще бъдат подкрепени с 464 696 лв. от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., по подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на  дейности за сътрудничество  на местни инициативни. групи“. За дейностите на словенските МИГ одобреното от словенския управляващ орган финансиране е 492 198 евро. Продължителността на проекта е 24 месеца, до март 2025 г.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg