Община Лесичово въвежда иновативен метод за подпомагане на възрастни, самотноживеещи и хора в невъзможност да се обслужват

Община Лесичово е първата община в България, която въвежда нов, иновативен метод за подпомагане на възрастни, самотноживеещи и хора в невъзможност да се обслужват.

Като малка община с преобладаващо застаряващо население и липса на медицински персонал на постоянно разположение, кметът на общината Серьожа Лазаров е провокиран да потърси алтернативни възможности.

Така се свързва с „Живей достойно“, които патентоват здравно – социална услуга „дигитален асистент“, който тепърва навлиза на пазара. Чрез Проект „Грижа в дома в община Лесичово“, финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз общината осигури дигитални асистенти на 37 лица.

Чрез тях те ще бъдат в постоянна връзка с кол център, с който могат да се свързват. Самото устройство е тип часовник, който се носи на ръката. 24/7 се измерва пулса, сатурацията, телесната температура, кръвното налягане на човека, който я носи. Не на последно място дигиталния асистент показва местоположението на човека.

В случай, че се отчете промяна на наблюдаваните данни, в срок до половин час от кол – центъра се свързват с медицинско лице, близък или роднина на възрастния човек.

Данните се записват и при необходимост може да бъде проследено здравословното състояние на човека. Чрез този проект се осигурява и психологична помощ на лицата, помощ при пазаруване, посещение на лекар, заплащане на сметки.

Основната цел е да се осигури подкрепа в домашна среда и да разшири възможностите за предоставяне на интегрирани здравно – социални услуги на нуждаещите се лица.