МИНЕН МУЗЕЙ ПРЕВРЪЩА МАДАН В УНИКАЛНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов, заедно с областния управител на Смолян Стефан Сабрутев, дадоха символичен старт за посещения на туристическите обекти, реализирани по проекта за минен туризъм. 

Галериите на рудник „Сполука“ са превърнати в подземен минен музей в рамките на проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България” 2014-2020“. Подземният минен музей „Сполука“ е единствен по рода си на Балканите, според данни от общинската администрация. 

По проекта е извършена също и реконструкция на Кристалната зала „Родопски кристал“ в града. Експозиция с колекции от кристали, добити от маданските рудници, ще бъде представена в Дните на маданския кристал. 

Освен новооткрития подземен музей “Сполука“ и Кристалната зала, гостите на Мадан могат да посетят и отстоящата на около 2 км от града пещера “Шаренка”. В нея те се запознават с начина, по който траките са добивали руда в тази част на Родопите още през бронзовата епоха. Наскоро пещера “Шаренка” е била ремонтирана и обезопасена.