ОБЩИНИТЕ НЕДЕЛИНО И АРДИНО ЩЕ СИ ПАРТНИРАТ ЗА ОБЩНОСТНО РАЗВИТИЕ

Община Ардино, в партньорство с Община Неделино, Народно читалище  „Напредък-1962“ с. Средец и „ТЕДИ – АММ“ ЕООД имат удоволствието да поканят всички желаещи да участват в предстоящата информационна среща на тема: „Популяризиране на процеса на учредяване и регистриране на СНЦ „МИГ Ардино – Неделино“ и разработване на Стратегия за ВОМР, част от информационните кампании и дейностите по проект „Изпълнение на подготвителни дейности за регистрация на МИГ и изготвяне на Стратегия за Водено от общностите местно развитие на територията на Общините Ардино и Неделино” за програмен период 2021-2027“.

Информационната среща е с цел представяне, информиране и популяризиране сред широката местна общност на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР), процесите по учредяване и регистриране на МИГ Ардино – Неделино и подготовка и изработване на Стратегия за Водено от общностите местно развитие – инструмент за функционирането на бъдещата Местна инициативна група „Ардино- Неделино“ за програмен период 2023-2027 г. за ефективно прилагане на териториалния подход, Водено от общностите местно развитие (ВОМР) за устойчивото развитие на целевата територия, представлявайки интересите на общността, отчитайки местните потребности и възможности, както и съответните социални и културни характеристики, в унисон с местната идентичност и местните конкурентни предимства.

С разработената по проекта стратегия новоучредената Местна инициативна група (МИГ) ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от програмите, осигуряващи финансиране по подхода ВОМР по интервенция П.Ж.5 – Изпълнението на операции, включително дейности за сътрудничество и тяхната подготовка, избрани в рамките на стратегията за местно развитие от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г.

В изпълнението на проекта са планирани както дейности за популяризиране на процеса на разработване на стратегия за ВОМР за периода 2023 – 2027 г., включително провеждане на информационна кампания за възможностите за финансиране на проекти и насърчаване на местните общности за активно включване в процеса на разработването ѝ, така и обучения на местни лидери и заинтересовани страни за изграждане на капацитет за прилагане на разработената СВОМР.

Информационната среща/семинар ще се проведе на 22.06.2023 г. от 10:00 часа в заседателната зала на Общински съвет, находяща се гр. Неделино, ул „ Ал. Стамболийски” № 104, ет. 5.