СЕМИНАРИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ОСВЕДОМЕНОСТТА ПО ПРОЕКТ QUALFARM

Гръцките партньори по проект QualFarm - Rural Research and Development Company of North Evros S.A – Орестиада и Dimosineteristiki Evros S.A.-Александрополи, организираха семинари за повишаване осведомеността на местното население, фермерите и занаятчиите. Акцент на проект QualFarm e развитие на иновативно и качествено предприемачество за изготвяне и преработка на селскостопански и занаятчийски продукти, предимно във ферми, малки цехове и семейни фирми. В проявите в Орестиада се включиха представители на МИГ, както и на офиса за фирмено предприемачество в Бенковски, изграден по проекта.

През месец март подобни семинари организираха и българските партньори МИГ Кирково-Златоград и Съюз за възстановяване и развитие, в Кирково и в Хасково.

Втората група прояви бяха учебни посещеният на фермери от България в няколко гръцки стопанства.

• Evritika Kelaria 

• Gaia 

• Evrothirama 

• Tahini Ellinochoriou 

Eдното от тях е вилно еко-селище Eurothirama. То включва къща за гости, ресторант и ферма. За гостите са на разположение няколко индивидуални къщички, разположени в зеленина и предлагащи удобства и приятен изглед. Ресторантът и местата за отдих около него предлагат традиционни специалитет, вкл. от местната ферма. Около селището различни животни елените, дивите свине и фазаните живеят свободно в открито горско местообитание. Различните видове животни, могат да бъдат наблюдавани от посетителите. Мястото предлага домашно произведени продукти, които са включени в менюто, уникална обстановка в хармония със заобикалящата природа.

Вторият обект, който групата посети бе семейна ин-хаус фабрика за тахан и трахана в Елинохори. Семейството на Коста и Деспина произвежда сусамов и фъстъчен тахан, трахана и паста. Представен бе затворен цикъл на процеса от посаждане на растенията и събиране на реколтата до произведения краен продукт за клиента. Посетители опитаха от вкусните продукти.