СДРУЖЕНИЕ МИРГ „ВЗР:БАТАК-ДЕВИН-ДОСПАТ“ ПОДПИСА 2 ДОГОВОРА С ОБЩИНА ДОСПАТ ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ПРОГРАМА ЗА МОРСКО ДЕЛО И РИБАРСТВО ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2020

На 25.08.2023 г. Председателя на Управителния съвет на сдружение Местна инициативна рибарска група „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“ – Здравко Иванов подписа 2 административни договора с Община Доспат за реализиране на проекти за настоящия програмен период.

Договорите са по Мярка 7.1 „Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности“ и Мярка 7.2 „Защита на околната среда в рибарската територия, с цел запазване на тяхната привлекателност, обновяване и развитие на крайбрежните рибарски селища и съхранение и развитие на природното и културно наследство“ от Стратегията на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Проектно предложение „Изграждане на дребна техническа (туристическа) инфраструктура – беседки и места за пикник край яз.Доспат“ е с размер на безвъзмездна финансова помощ 185 023,66 лв. Проектът предвижда редица от дребно мащабни инфраструктурни дейности, насочени към изграждане на малка туристическа инфраструктура и благоустрояване на територията – направа на осмоъгълна беседка и 2 броя маси с пейки, направа на барбекю – 3 броя, табла, табели и принадлежности (включително и кошове за отпадъци). Реализацията на дейностите по проекта ще повиши значително атрактивността на средата, свързана с предоставяне на туристически услуги, защото ще позволи на туристи и посетители да използват изградените места за отдих и наблюдение на язовира в непосредствена близост. Изградената инфраструктура ще се използва от въдичарите за подготовка на такъми и принадлежности, свързани с риболова, което на практика е нова услуга, която ще подобри условията за развитие на „въдичарството” на територията на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак - Девин - Доспат“.

Проектно предложение „Информационно-образователни инициативи за опазване на природната среда“ на стойност 37 250 лв. предвижда организиране и провеждане на обучение за служители на общинска администрация Доспат и представители на местните заинтересовани страни по теми свързани с опазване на околната среда и превенция на замърсяванията на територията на община Доспат. Обучението има за цел да събере на едно място администратори, местни управленци и ключови представители на местната общност от гражданския и стопанския сектор, които имат отношение и влияние върху тези процеси. Ще бъде изготвена и отпечатана информационна брошура, която да представя основни аспекти на биологичното разнообразие на територията и ключови предизвикателства, пред неговото опазване. Ще се разпространява, както в местни училища, така и в туристически информационни центрове на територията.