Община Мездра изпълни успешно проект за енергийно обновление на две многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра

Община Мездра изпълни успешно проект за енергийно обновление на две многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра на обща стойност приблизително 1 500 000 лв. Това стана ясно на заключителната пресконференция, на която бяха отчетени планираните и изпълнените дейности по проекта, размерът на финансовата помощ от Европейския съюз и от българската държава, постигнатите резултати и ефекти.

Непосредствено след финалната пресконференция се състоя официална церемония „Рязане на лента“ за приключване на строително-монтажните дейности по проекта и откриването на обекта на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №8.

Изпълнението на енергоспестяващите мерки е осъществено по Проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в две многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра“, Договор BG16RFOP001-2.003-0031-C01, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Общата стойност на проекта е 1 499 530.77 лв., от които 1 274 601.15 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие и 224 929.62 лв. национално съфинансиране. Срокът за изпълнение на проекта е 16 месеца - до 23 януари 2024 г.

По проекта са санирани две многофамилни жилишни сгради. Първата - блок „Леденик 3“, който се намира на ул. „Христо Ботев“ №72-74-76, е панелна жилищна сграда, построена през 1980 г., с три входа и 74 самостоятелни апартамента. Втората сграда се намира на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №8, тя също е панелна, построена през 1977 г., с три входа и 72 самостоятелни апартамента.

Сградите не са ремонтирани повече от 40 години, откакто са построени. За всяка от тях е изпълнен пакет от енергоспестяващи мерки, който включва подмяна на дограмата, топлинно изолиране на външните стени, покриви, подове и др., както и ремонт или подмяна на електрическата инсталация с енергоспестяващи елементи. Отделно е осигурена и достъпна архитектурна среда в жилищните сгради до първото етажно ниво - нивото с асансьор.

„С прилагането на енергоспестяващи мерки се намалят топлинните загуби, което снижава разходите за отопление и за охлаждане на сградите“, каза при откриването на обекта на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №8 кметът на община Мездра Иван Аспарухов. По думите му това ще доведе до подобряване на условията за живот на близо 150 домакинства, собственици на апартаменти в двете сгради.