ОТЧЕТ НА ДЕЙНОСТТА НА ОИЦ – ВРАЦА ЗА 2023 ГОДИНА

На 19.12.2023 г. Екипът на Областен Информационен Център – Враца представи дейността си за 2023 г. В конфертната зала на хотел „Лева“ пред медии беше отчетен проект „Осигуряване функционирането на Областен информационен център – Враца през периода 2022-2023 г.“.

Управителят Цветана Иванова разказа за дейностите по проекта и презентира постигнатите резултати. За две години по проекта са изпълнени всички заложени индикатори, изработени са 2 броя информационни бюлетини със синтезирана информация за политиките на ЕС и Кохезионните фондове. Друг изпълнен индикатор е повишеният капацитет на повече от 100 бенефициента, засилено информиране на потенциални кандидати и на бенефициенти по оперативните програми чрез повече от 2 400 Фейсбук публикации с повече от 158 000 прочитания, организирани са 20 публични информационни срещи в област Враца. Проведен е видео конкурс „Бъдещето на Враца през моите очи“, организирана е кампания „Европа в моя регион, Враца – проход към зелено бъдеще“, проведени са четири пресконфернции с местни и регионални медии. ОИЦ – Враца се включи в националната инициатива на мрежата от 27 ОИЦ в страната, посветена на новите програми на България, съфинансирани от ЕС за програмен период 2021-2027 г. Реализирани са повече от 96 участия на ОИЦ – Враца в обучения, информационни срещи и дискусии, 27 участия на експертите от ОИЦ – Враца в пресконференции на бенефициенти от областта, свързани с популяризиране на проекти, финансирани чрез оперативните програми, повече от 200 публикации/излъчвания в ефир, популяризиращи дейностите по проекта, както и дейности по подпомагане прилагането на интегрирания териториален подход (ИТП) в България.

Пред екипа на ОИЦ предстоят нови предизвикателства за 6 годишен период, като например се въвежда обслужване на „едно гише“ за осигуряване на информация на заинтересованите лица относно възможностите за финансиране от Европейски фондове при споделено управление (ЕФСУ) и програмите от Споразумението за партньорство; редовно събиране на информация относно степента на удовлетвореност на бенефициентите от подкрепата, предоставена от управляващите органи и други участници в Системата, като механизъм за проследяване и подобряване на ефективността. Мрежата от ОИЦ ще изиграе ключова роля за изпълнението на дейности и подпомагане процеса по прилагане на ИТП в България. ИТП е пилотен инструмент и има за цел да направи инвестициите по-ефективни и да зависят от гражданите и потенциалните бенефициенти.