АДМИРАЦИИ ЗА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА КУЛТУРАНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ПУБЛИЧНИТЕ КОНСУЛТАЦИИ В ТЪРГОВИЩЕ

С адмирации за предвидените дейности и пълна подкрепа премина представянето и публичното обсъждане на  „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства с използване на инструментите по програма № BG16FFPR003-2.001-Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ,) с Водещ партньор – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, проведено от Областния информационен център-Търговище на 06.03.2024 г., в кафе-театъра на ОНЧ „Напредък 1864“.

В консултациите участваха: гл. секретар на Министерството на културата, Тодор Керанов; директорът на Драматичния театър в Търговище Владимир Петков; кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, зам.-кметът Сюзан Алиосманова и секретарят Христалина Халачева; представители на Кукления театър; на музикални и танцови състави; читалища и други.

Комбинираната концепция за подпомагане на сценичните изкуства е с кандидат НАТФИЗ „К. Сарафов“ и Партньори: Министерството на културата; Театър „Българска армия“; Държавен сатиричен театър „А. Константинов“; Драматично-куклен театър „Иван Радоев“; Драматичен театър-Ловеч; Театър „Л. Кабакчиев“; Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“; Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ и Драматичен театър-Търговище.

Основната цел на инвестициите е да се обнови и модернизира културната и образователната инфраструктура в 9-те посочени обекта в 6-те планови района в страната, чрез осигуряването на техническо оборудване.

Дейностите, за който се кандидатства, са по Програма „Развитие на регионите“ и безвъзмездната финансова помощ  е в общ размер на : 7 812 850 лв., разясни директорът на театъра в Търговище Владимир Петков.  

За Драматичния театър в Търговище, който е единственият включен от Североизточна България, се предвиждат: озвучителна техника; художествено осветление и периферия, както и оборудване за залата – „сценично облекло“. Общата стойност на инвестицията, която е изключително нужна за местния театър, е 394 000 лв., посочи при представянето още г-н Петков.

Гл. секретар на Министерството на културата г-н Керанов представи пред близо 50-те участници в публичните консултации и дейността, с която кандидатства ведомството в рамките на концепцията: създаване на Ключови регистри на материално-техническата база (МТБ) на сценичните обекти в България. „Чрез изграждането на регистрите обектите на културната среда ще могат да получат подпомагане именно чрез идентифицирането си в регистъра“, се посочва в концепцията.

Присъстващите попълниха анкети, в които отразиха пълната си подкрепа за реализиране на предвидените дейности. Представители на  културните институции в Търговище се изказаха с адмирации за настоящата КИТИ и изразиха надежда за повече възможности за обновяване на материално-техническата база на различните обекти.

Презентацията и онлайн анкетите за четирите концепции, които се предвижда да се реализират в Търговище,  са достъпни на уебсайта на ОИЦ-Търговище: https://oic-trg.bg/; „Документи ИТИ 2021-2027“ - „Списък с комбинирани концепции за ИТИ, които отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост – Търговище, Североизточен регион“.

Мнения и препоръки може да се изпращат и на имейла на ОИЦ-Търговище, който е част от Звеното за публични консултации: oic_targovishte@abv.bg.

Материалите  от провежданите консултации се публикуват също на фейсбук страницата на ОИЦ: https://www.facebook.com/oictargovishte

Според вече оповестения график, на 12.03.2024 г., в 17:30 ч., в зала 74 на Община Търговище, ще се проведат и консултациите за концепциите: № BG16FFPR003-2.001-0106 „Устойчиво развитие на територията, обновяване и модернизация на градската среда в град Търговище“ на Община Търговище и BG16FFPR003-2.001-0126 „Икономика и мобилност в интерес на хората “ на Община Добрич, в която партньор е и Община Търговище.