ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В ТУТРАКАН НА ДВЕТЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (КИТИ) ОТ ОБЛАСТ СИЛИСТРА

В залата на Общински съвет Тутракан се състоя събитие за представяне и обсъждане на двете  Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) от област Силистра, които преминаха успешно първи етап на оценка за административно съответствие и допустимост (АСД):  №BG16FFPR003-2.001-0095 „Прилагане на интегрирани мерки за устойчиво развитие на Община Тутракан“ с водещ партньор Община Тутракан и №BG16FFPR003-2.001-0041 „Грижа за хората чрез осигуряване на транспортна свързаност, достъп до качествени публични (образователни и социални) услуги, подобряване на градската среда, култура и туризъм, балансиращи и насърчаващи междупоколенческата и междуетническа равнопоставеност в общините Силистра и Тутракан“ с водещ партньор Община Силистра. Публичната дискусия бе организирана от Областен информационен център (ОИЦ) – Силистра като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) за Северен централен регион за планиране (СЦР). Участие взеха д-р Димитър Стефанов – кмет на Община Тутракан, г-н Адем Адем – председател на Общински съвет Тутракан, партньорите в концепциите, както и различни заинтересовани страни от широката общественост в Тутракан. По време на събитието бяха представени отделните проекти, които са все още идеи и предстои да преминат последваща оценка.

И в двете Концепции са включени дейности, предвидени за изпълнение на територията на община Тутракан. КИТИ с водещ партньор Община Силистра се състои от 9 проекта в различни направления, едно от които е туризмът – Община Тутракан участва с идея за разработване на система за осветление в паркова площ на Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“, където е привлечен като асоцииран партньор и Исторически музей Тутракан. В общата концепция са планирани и мерки в сферата на образованието с цел превенция и недопускане на дискриминация в две училища – ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, с. Нова Черна, община Тутракан и ОБУ „Св. Климент Охридски“, с. Професор Иширково, община Силистра.

Концепцията с водещ партньор Община Тутракан включва 3 проекта на обща стойност 2 490 000 лв. Проект „Устойчива туристическа мобилност в Община Тутракан“ предвижда осигуряване на три екологични туристически микробуса, които да подобрят транспортните услуги, да разнообразят туристическия продукт и да доведат до привличане на нови туристи на територията на община Тутракан. Проект „Ревитализиране на зала „Тутраканска епопея“ и създаване на интегриран музеен, туристически и образователен продукт“ цели трансформиране на зала „Тутраканска епопея“ в Исторически музей – Тутракан в изложбено, обучително и образователно пространство, чрез изграждане на иновативна музейна експозиция и въвеждането на нови технологии. В партньорство с Исторически музей Тутракан е планирано и разработване на интегриран музеен продукт, включващ нови изложби с класически музейни експонати в съчетание с интерактивни презентации и виртуална реалност. Третият проект е в направление здравеопазване и цели модернизация на МБАЛ – Тутракан ЕООД. Включени са дейности, свързани с превенцията, профилактиката и диагностиката на сърдечно-съдови и онкологични заболявания – закупуване на съвременна високотехнологична апаратура, модернизиране на отделението по клинична патология, както и оборудване на мобилен кабинет, позволяващ извършване на сърдечно-съдови изследвания и основни онкологични изследвания при посещения на място в отдалечени населени места. Целта на Община Тутракан е да утвърди общината като привлекателна дестинация за екологичен, исторически и културен туризъм, да насърчи предприемачеството в района, както и да повиши здравния статус, благосъстоянието и качеството на живот на населението.

В представянията се включиха партньорите в концепциите: д-р Богомил Бойчев, управител на МБАЛ Тутракан, Джена Славова – експерт в Исторически музей Тутракан представители на училището в с. Нова Черна – директорът Желка Стоянова и Маргарита Владева, както и Татяна Стоянова – началник отдел „Европейски проекти и програми“ в Община Силистра. Всички те защитиха идеите си пред аудиторията, като мотивираха необходимостта от планираните инвестиции и очертаха бъдещите ползи за населението и за развитието на региона.

На обществени обсъждания подлежат всички концепции, които са преминали успешно първи етап на оценка за административно съответствие и допустимост (АСД), като паралелно с втората оценка са организирани и публични дискусии за проучване на нагласите и измерване на общественото одобрение по местните концепции. Целта на консултациите е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район за планиране, който да ги вземе под внимание преди да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

В срок до 22 март всички заинтересовани лица имат възможност да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят/не подкрепят концепциите и да направят коментари или възражения.

Презентация КИТИ Община Тутракан:

https://docs.google.com/presentation/d/1DfpltZvpvvvUAouazQhUMwGOvJ9e3ui9bbkJnXDPXt8/edit#slide=id.g2bc8f0dce91_1_75

Анкета КИТИ Община Тутракан:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf2R-8ARZEa4V2FYK7jMek8xGouvtz6mZHzC3_zrM6qBOSRHQ/viewform

Презентация КИТИ Община Силистра:  https://docs.google.com/presentation/d/1s_CPFpxMLA4XbA71IDrVAkL4q05bRCqc1PRrDZBImA0/edit#slide=id.g2bc9aa0bbe7_1_75

Анкета КИТИ Община Силистра:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenWx4hKYpwTi-oWqvGZTJs3jKSjw2E2YPyUEEEaZT5XWh8VA/viewform