Интегрираните териториални инвестиции – възможност за средства от ПРР за селските общини

Със срещи в Белоградчик и Чупрене стартира информационният цикъл на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) за Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ), който ще обхване всички общини в областта. Целта е да бъдат привлечени към активност максимално широк кръг от заинтересовани страни от местната общност от област Видин преди отварянето на втората покана за кандидатстване по ИТИ.

 

В събитията в Белоградчик и Чупрене се включиха кметовете на двете общини Боян Минков и Мария Тодорова, служители в местните администрации, представители на бизнеса, неправителствения и образователен сектор. Екипът на ОИЦ-Видин запозна присъстващите с Интегрираните териториални инвестиции - нормативна рамка, допустимост на кандидатите, финансиране от отделните програми на концепциите за ИТИ. Управителят на центъра Мариела Савкова особено акцентира на допустимостта и ползата от ИТИ за десетте селски общини в област Видин, които вече могат да черпят, чрез инструмента, средства от Програмата за развитие на регионите (ПРР). Инвестициите трябва да са в сферите на туризма, енергийната ефективност, устойчивата мобилност, здравната инфраструктура, индустриалните паркове и пътищата, от републиканската пътна мрежа извън TEN-T мрежата (при доказан ефект върху територията на региона като цяло).

 

Мариела Савкова и експертите в ОИЦ Яна Гъркова и Цветомир Ценков обърнаха внимание и на пропуските при подготовката на концепции за ИТИ: отсъствие на комбинация на инфраструктура и “меки мерки”; Небалансирано разпределение на бюджета между партньорите; Недопустими дейности в селските райони; Недостатъчно междусекторно сътрудничество; Недобре структурирани партньорства;

 

На срещите в Белоградчик и Чупрене бяха обсъдени конкретни идеи за Интегрирани инвестиции, които да се реализират на територията на двете общини. Идеята на цикъла от срещи е, освен информационна част, да има и активна дискусия и обсъждане на идеи, с оглед по-висока активност при втората покана за ИТИ и реализиране на концепции, които да допринесат за икономическото развитие както на отделните общини, така и на област Видин като цяло.

 

Екипът на ОИЦ-Видин ще направи обобщение на срещите за ИТИ в единадесетте общини от региона на среща с медиите, която ще се проведе на 10.04.2023 г., от 10,30 ч.

           

За допълнителна информация:

Цветомир Ценков

Експерт „Комуникация, информация и логистика”

Тел: 0879 949 201

E-mail: oic_vidin@abv.bg  

www.eufunds.bg