В ЛОВЕЧ СЕ ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА „КОМБИНИРАНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА“

Приключи поредното обществено обсъждане на една от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“ с водещ кандидат НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, по която партньор е и ловешкия Драматичен театър.  Събитието се проведе на 20 март 2024 г. от 13.00 часа Камерната зала на Драматичен театър – Ловеч. Присъстваха Председателят на ,,Съюза на артистите в България” артистът Христо Мутафчиев, Директорът на Драматичен театър- Ловеч

 Г-жа Биляна Петрова, заместник-кметът на Ловеч по образование, култура, туризъм, здравеопазване и социални дейности  Г-н Алдин Начков, журналисти, артисти и служители на театъра в Ловеч, както и широката общественост.

           Екипът на Областен информационен център – Ловеч откри публичната дискусия по темата и запозна присъстващите с Интегрирания териториален подход при инвестиране на средства от европейските фондове, който е нов и ще се прилага за първи път в България през Програмния период 2021-2027 г. Целта на новия подход е намаляване на регионалните дисбаланси чрез изпълнение на интегрирани териториални инвестиции, които да адресират местните нужди и потенциали на териториите. Беше представена накратко презентация на „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“, която успешно е преминала проверка за административно съответствие и допустимост /АСД/ - етап I.

           Основната цел на проектното предложение е модернизация и обновяване на културната и образователната инфраструктура в идентифицирани 9 обекта в 6-те планови региона в страната. Партньори на НАТФИЗ по тази Концепция са: Министерството на културата, Сдружение ,,Съюз на артистите в България“ и 8 театъра в България: Театър ,,Българска армия“, Държавен сатиричен театър и още 6 други театри в цялата страна, между които е и Драматичния театър/ДТ/ – Ловеч. Подобна концепция е мащабна и иновативна и създава условия за: партньорство в културната сфера, подобряване инфраструктурата на обектите, картографиране на материално-техническата база на сценичните обекти, предоставяне на качествен културен продукт на населението. Финансирането от Програма ,,Развитие на регионите“ e за подобряване материално-техническата база на театрите – държавни и общински, големи и малки, куклени и учебни. Основната цел на проектното предложение е модернизация и обновяване на културната и образователната инфраструктура в посочените 9 обекта в 6-те планови региона в страната. Инвестицията е на обща стойност 7 812 850 лв., а срокът за изпълнение – 24м.

        Драматичен театър – Ловеч е основан 1969 г., трупата е от 20 актьори, годишно играе около 200 представления, сътрудничи си с международни театрални организации от Украйна, Германия, Франция и Ирландия. Създател е на единствения театрален фестивал ,,Младите в театъра”, участва във възстановяването през 2014 г. на ,,Люляковите музикални вечери”. Сградата, в която се помещава театъра е построена 1955 г., предназначена за театрално изкуство и вместимост 462 места. Осветителната техника е частично подновена през 2022 г., като са закупени нова дим машина, димери, прожектори и стойки. Чрез спечелен проект е бил закупен и мощен мултимедиен проектор, който активно се използва за триизмерна визуализация в спектаклите. И въпреки морално и физически остарялата и амортизирана визия на салона, той се харесва от артисти и зрители. Залата все още отговаря на изискванията за акустика. Артистите, обаче, имат спешна нужда от подмяна на цялото сценично облекло – то е прашно, избеляло, на места скъсано. ДТ – Ловеч кандидатства с проект по НПВУ за устойчиво енергийно обновяване на сградата си, но в това проектно предложение не са застъпени дейности за доставка на осветителна техника и озвучаване, нито за оборудване на самата зала. Това е основанието на театъра да се включи в обсъжданата комбинирана Концепция със заявка за доставка, монтаж, окабеляване, настройки на техниката за:

1.  Озвучителна техника и периферия;

2.  Художествено осветление – енергоспестяващо;

3.  Оборудване за театралната зала - „сценично облекло“;

4.  Обучение за използване на доставеното оборудване.

Общата стойност на БФП за ДТ-Ловеч е 271 000 лв., а продължителността на дейностите е 24 месеца.

    Освен новото оборудване, смесената Концепцията за ИТИ предвижда създаване на т.нар. Ключов регистър на материално-техническата база на сценичните обекти в България. Отговорен партньор за изпълнението на тази дейност е Министерството на културата, а размерът на инвестираните средства 550 000 лв. Идеята е пилотно да се разработи методология за национално картографиране на материално-техническата база на театрите, оперите и оперетите, филхармонии, кина, читалищни сцени и други, независимо от формата на собственост. Ключовият регистър на сценичните обекти в България ще включва информация за имотите, собствеността, сценичното и озвучителното оборудване, музикалните инструменти, технически персонал. Събраната информация ще бъде анализирана и обобщена, за да се създаде дигитална, модерна и иновативна културна среда. Ще се разработи и софтуер - ,,визитна  картичка” на културните центрове в България, която да стане достъпна и обновяваща се. Като представител на партньорите по тази Концепция, Г-н Мутафчиев доразясни необходимостта от създаването на такъв регистър, давайки примери от практиката. Бяха повдигнати и интересни въпроси, свързани с театрите в България, с тяхното състояние, наболели проблеми и зародили се идеи  още в миналото, които именно чрез ИТИ започват да си проправят път.

         В края на дискусиите участниците подкрепиха изцяло „Комбинираната концепция за подпомагане на сценичните изкуства“, без възражения, споделиха, че същата много отдавна е замислена, мащабна е и ще допринесе за модернизиране културната и образователна инфраструктура в 9-те обекта в страната. От друга страна, населението, в частност това на община Ловеч и региона, ще е удовлетворено да притежава културен обект с висока професионална стойност, като може да привлича туристи  и да се градят културни ценности, а оттам – да се натрупват социална и икономическа добавена стойност.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в  България.