ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ В ГРАД ДИМИТРОВГРАД

На 21 март 2024 г. в зала „Гросето“, гр. Димитровград, се проведоха публични консултации с широката общественост на община Димитровград за преминалата административно съответствие и допустимост Концепция за интегрирано териториално развитие (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0070 „Зелени мерки в градска среда – Димитровград“. Как градът да стане още по-чист и зелен обсъдиха представители на Общинската администрации, екологични организации и граждани.

В Концепцията са заложени дейности, чието успешно изпълнение ще има силно въздействие върху качеството на атмосферния въздух в Димитровград. Предвидени са дейности по засаждане на дървесна, тревна и храстна растителност, както по протежение на основни транспортни артерии, така и съществуващи паркове, градини и междублокови пространства публична общинска собственост в регулационните граници в урбанизираната територия на Димитровград. Ще бъдат извършени също така и дейности по премахването на съществуващи "кални петна", които са директен източник за разпространение на фини прахови частици. Предвижда се озеленяването на площите в рамките на дворовете на училища и детски градини.

Ще бъдат създадени/възстановени зелените пояси, както в градската периферия, така и в централните части. Предвидени за изграждане са и зелени спирки като иновативно решение за ограничаване на разпространението на ФПЧ.

При изпълнение на мерките по проекта ще се засаждат растителни видове с принос за намаляване на вторичното разпрашаване, като се отчетат географските и метеорологични специфики на територията на община Димитровград. Най-подходящите растителни видове ще бъдат подбрани след изготвяне на документално и теренно проучване. На подходящите места и там, където има най-голяма нужда, ще бъдат изградени и поливни системи.

Линковете към презентацията и анкета на (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0070 „Зелени мерки в градска среда – Димитровград“ са

Презентация във Фейсбук:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02YcwrPfwz9is1jvSpUiksxMSJnA4U3ovUSeBCXeoy9gLTZri7p2f2GogveX8ScNC7l&id=100064420671880

Презентация в Гугъл драйв:

https://drive.google.com/file/d/1FzRMKnsFnExd_n-hknylH3DkifFyFNyH/view?fbclid=IwAR2t5y6QAkn-LEiB7FbFOOTX9mgDH3YuOKYO4ppiZvRkwFS41WxhX5RdSHY

Анкета:  https://docs.google.com/forms/d/1STWMvHbVo1Z7PtwNWi77VrDaMagp2kvjFVNBUGdSxik/edit

Всяко заинтересовано лице или страна може да направи препоръки или възражения по отношение на предложената концепция като попълни анкетата не по-късно от 25 март 2024 г.