Публично обсъждане на концепция за устойчив туризъм и регионално развитие в община Трявна

На 21 март 2024 година в Трявна се проведе публично обсъждане на Концепцията за интегрирани териотирални инвестиции (КИТИ) с входящ номер BG16FFPR003-2.001-0100, Регионален туристически продукт "Антично наследство и съвремие" на общините Трявна, Дряново и Габрово.

На събитието присъстваха ръководни лица от общинската администрация, общински съветници, експерти по териториално и устойчиво развитие, представители на туристическите информационни центрове в Трявна и Габрово, медии и други заинтересовани страни.

Експертът Пенчо Койчев от Областнен информационен център - Габрово представи планираните инвестиции в концепцията, акцентирайки върху важността от обществена подкрепа за успешната приоритизация и одобрение на концепцията.

Общата сума на заявената безвъзмездна финансова помощ за концепцията е 11 690 000 лева с водещ кандидат Община Трявна в партньорство с Община Дряново, Община Габрово, Сдружение "Цветница", Фондация "Серендипия", ПГИТ "Рачо Стоянов" – Дряново и Сдружение "Бачо Киро" - туристическо дружество.

Туризмът в региона е насочен към три основни аспекта: развитие на туристическата инфраструктура, подобряване на чистотата и безопасността на околната среда, както и развитие на квалифицираните човешки ресурси. Интегрираният подход в реализацията на концепцията предоставя възможност за постигане на основните цели на инвестициите в туризма.

Инвестициите в рамките на програмата "Развитие на регионите" на Община Трявна включват консервация и реставрация на археологически обект "Елова могила" и изграждане на исторически парк на открито, както и изграждане на крайречна вело-алея с цел привличане на туристи.

Община Дряново участва с желана инвестиция за проектирането и изграждането на туристически пътеки "Виа ферата" и "Дряновска екопътека" в района на Дряновския манастир, които ще бъдат оборудвани с различни атракции за посетителите.

С цел формиране на единен туристически продукт и подобряване на маркетинговата стратегия, общините Трявна, Дряново и Габрово планират съвместно провеждане на маркетингово проучване и разработване на специфични туристически продукти.

С инвестиции по програма "Развитие на човешките ресурси" концепцията търси подкрепа за социалните предприятия и младите предприемачи чрез обучения, менторство и финансова помощ.

По програма "Околна среда"  са включени  дейности по почистване и укрепване на речните корита на реките Тревненска и Дряновска, които ще спомогнат за опазване на околната среда и природните ресурси.

Всички присъстващи на публичното обсъждане изразиха подкрепа за концепцията и изразиха желание за насърчаване на туризма, включвайки малките творчески бизнеси и туристически услуги, които носят характерния дух на старопланинския регион.

Линк към презентация на концепцията на Община Трявна:https://www.facebook.com/share/p/NzfYFqLQzobE2Nhm/

За допълнителна информация, можете да се свържете с експертите от ОИЦ – Габрово като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен регион (СЦР) на телефон: 066/807 222.