БЛАГОЕВГРАД Е СРЕД ПЪРВИТЕ ОБЩИНИ В БЪЛГАРИЯ С ОДОБРЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ОБЛАСТНИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕНТРОВЕ

Функционирането на Областен информационен център – Благоевград е осигурено до края на 2029 година. Община Благоевград е сред първите пет общини в страната с одобрени проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за дейността на ОИЦ.

Проект „Осигуряване на ефективното функциониране на Областен информационен център - Благоевград за периода 2024 - 2029 г.“ е на обща стойност 1 080 374.40, които са 100% БФП.

Като част от мрежата от 27 ОИЦ, ОИЦ - Благоевград е един от факторите, който допринесе за успешното изпълнение на оперативните програми за програмен период 2014 - 2020 г. ОИЦ подпомагат и процеса по прилагане на интегрирания териториален подход в България, като служителите от ОИЦ - Благоевград участват в експертния състав на Регионалния съвет за развитие на  Югозападен регион в звената му за медиации и за публични консултации. С Решение на Министерски съвет ОИЦ е определен и като структура на едно гише за предоставяне на информация и подпомагане кандидатстването по процедурите за енергийна ефективност.

Чрез изпълнението на дейностите, заложени в проекта за ОИЦ – Благоевград, през следващите шест години центърът ще продължи да работи за повишаване на  информираността на обществото на територията на област Благоевград за възможностите за финансиране, както и за постигнатите резултати по проекти, съфинансирани от ЕСИФ и ЕФСУ. Ще подпомага прилагането на интегрирания териториален подход на територията, ще работи за по-доброто изпълнение на проектите, съфинансирани от ЕФСУ и по-висока степен на прозрачност и отчетност по отношение на европейските програми на територията на област Благоевград. Освен това, ОИЦ ще предлага информация, консултации и ще организира информационни събития относно предоставянето на финансова подкрепа от програмите, финансирани директно от бюджета на Европейския съюз по метода на пряко управление от Европейската комисия.

В рамките на срока за кандидатстване по процедура „Ефективна национална мрежа от областни информационни центрове в България“, финансирана от Програмата за техническа помощ 2021-2027, са депозирани 27 проекта. Конкретни бенефициенти по процедурата са общините – областни центрове. На 22 март общините Благоевград, Добрич и Русе сключиха договори за реализацията на проектите си.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com