ОИЦ-ЛОВЕЧ ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНИ ОБСЪЖДАНИЯ В ТРОЯН НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИТИ, КАСАЕЩИ ЦЕЛОГОДИШНАТА ПРОХОДИМОСТ НА ПРОХОДА ТРОЯН-КЪРНАРЕ И РЕСТАВРАЦИЯ НА ИСТОРИЧЕСКИЯ КОМПЛЕКС ,,СОСТРА’’

          На 22 март 2024 г., от 11:00 часа, в залата на Община Троян, се проведоха поредните публични дискусии относно две от комбинираните Концепции за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/, по които Община Троян се явява в качеството си на партньор: „Насърчаване на икономическата активност и устойчиво развитие на региона на Средна гора и Средна Стара планина“ и „Устойчива и безопасна пътна инфраструктура на територията на области Ловеч и Пловдив“. Важността на събитието събра на едно място водещи кандидати и  партньори в лицето на общините Троян и Карлово и Агенция ,,Пътна инфраструктура”. Сред гостите на събитието бяха Николина Чапанова - Директор ,,Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС” от Агенция ,,Пътна инфраструктура”- София, инж. Георги Грозданов – Директор и Стоян Пеловски- гл.специалист от Областно пътно управление – Ловеч, от Община Карлово: зам-кметът Данка Люртова и Председателят на общинския съвет Доньо Тодоров. Домакините, Община Троян, подкрепиха концепциите чрез участието на кмета Донка Михайлова, зам.-кмета по ,,Устройство на територията, строителство, планиране и проекти” инж. Николай Райковски, Директор УТ Николай Хитров, Вера Добрева – Директор Дирекция ,,Анализ, планиране и проекти” и други.

           Събитието беше открито от Екипа на Областен информационен център – Ловеч чрез кратко представяне пред заинтересованите лица на идеята за Концепциите за ИТИ /КИТИ/ и целта на публичните обсъждания. След това подробно бяха представени двете концепции, обект на дебати в днешния ден. В партньорство между общините Карлово, Троян, Брезово, Агенция  ,,Пътна инфраструктура”, Националната компания ,,Индустриални зони” ЕАД и фондация ,,Смокиня” се предвижда да се реализират различни проектни идеи. Една от тях е рехабилитация на трасето Троян-Кърнаре, с което ще се подобри свързаността между Северна и Южна България. В представената концепция „Насърчаване на икономическата активност и устойчиво развитие на региона на Средна гора и Средна Стара планина“ се предвижда активизиране на икономическата активност и устойчиво интегрирано развитие на 4 съседни общини в 2 региона за планиране. КИТИ се фокусира върху стимулиране на инвестициите в индустриални паркове и в устойчиво развитие на туризма. Като основен проект за развитието на културния туризъм в региона, Никола Хитров, Директор на УТ в община Троян, посочи Археологическия комплекс ,,Состра, намиращ се до с. Ломец /12 км от Троян/. За историческите руини от II-Vв. н.е. се превижда консервация, експониране и социализация на Римски кастел и Римска крайпътна станция. Като цяло комплексът е разкрит и достъпен за посетители, но няма изградена подходяща инфраструктура и атракции. На обекта не се предоставят туристически услуги, които да удовлетворяват нуждите на потребителите. Инвестицията за ,,Состра” от 3 млн. лв., по Програма ,,Развитие на регионите” 2021-2027 г., ще задоволи потребностите от модерна туристическа инфраструктура, туристически атракции, достъп на хора с увреждания /историческият обект е пресечен от ж.п. линията Ловеч-Троян, което възпрепядства преминаването/. За обектите на интервенция е налична частична проектна готовност, съгласувана с Министерството на културата. Присъстващите на дискусията бяха единодушни, че включването на ,,Состра” ще превърне обекта в туристическа забележителност с национално и международно значение.

             По втората Концепция „Устойчива и безопасна пътна инфраструктура на територията на области Ловеч и Пловдив“ тема на дискусиите беше път II-35( Плевен-Ловеч-Троян-Кърнаре) – единственият възможност за осигуряване на пряк транспортен достъп от Северна към Южна България и единственият транспортен коридор за бизнеса и населението през територията на области Ловеч и Пловдив. Отношение по темата взеха Николина Чапанова – Директор в АПИ, която сподели откровено мнение, че е изненадана че през 21-ви век е недопустимо да остава затворен толкова важен път през зимата за толкова дълго време. Относно важността на целогодишната проходимост на Троянския проход, предвид факти и опит от миналото, бе изслушано и мнението на Директор ОПУ-Ловеч Георги Грозданов. През зимния период, поради високата надморска височина и обилните снеговалежи е установено наличие на рискови участъци по път II-35, където се образуват снегонавявания и преспи. Това налага ежегодно затваряне на прохода през зимния период. Най-добрият начин за целогодишно осигуряване на проходимостта на прохода е поставянето на снегозащитни конструкции. Кметът на Троян, Донка Михайлова, сподели своите преки наблюдения от опита си през годините. Тя даде конкретни примери от проблемите, произтичащи от затварянето Троянския проход през зимата, най-вече засягащи бизнеса, търпящ огромни загуби. Затова инвестицията по тази концепция е определяща и за останалите проектни идеи, тъй като ще доведе до намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните различия, осигуряване на равнопоставен достъп до услуги, процъфтяване на туризма, повишаване стандарта на живот на хората и не на последно място повишаване качеството на атмосферния въздух.

                    Двете обсъждани концепции на днешния ден, мащабни и с голяма инвестиционна стойност, неслучайно са в синергия помужду си, защото успешността на едната определя ефективността и на другата. Без добри пътища не може да се радваме на развит туризъм и проспериращ бизнес Без съвременна инфраструктура не би могло да се развие образованието, спорта, културата. Без обединяването на усилията на общини, управляващи, специалисти и хора от народа, няма да се постигне по-добро социално-икономическо развитие и непредък. ОИЦ-Ловеч информира присъстващите на обществените дискусии, че резултатите от проведените разисквания ще бъдат обобщени в специални Доклади и изпратени на Регионалния съвет за развитие, който ще изготви приоритизиран списък с Концепциите за изпълнение, т.е. които вече ще бъдат финансирани и ще минат на следващо ниво 2– реализация.        

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.