Успешно приключи проект „Възобновяема енергия и енергийна ефективност в Община Добрич”

Експертите от ОИЦ – Добрич взеха участие в закриваща пресконференция по проект №BGENERGY-2.002-0001-C01 „Възобновяема енергия и енергийна ефективност в община Добрич” в сградата на общината. На срещата присъстваха екипът на проекта, двама експерти на норвежкия партньор PIRIN HOLDING AS, журналисти и граждани.

Община град Добрич е бенефициент по проекта, финансиран по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021, Приоритетна ос „Подобрена енергийна ефективност в сградите, промишлеността и общините“, Процедура: „Енергийна ефективност в сгради“. Партньор е фирма PIRIN HOLDING AS, със седалище в Осло, Норвегия, но с технологичен и оперативен център, разположен в София, България.

Общата стойност на проекта е 3 265 982,38 лева, от които 2 229 785,37 безвъзмездна финансова помощ.

Основни цели на проекта са повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници в общинските сгради в гр. Добрич, както и подобряване на енергийната ефективност в сградите на общината.

Целите са постигнати чрез подобряване на енергийната ефективност на сградите на Спортно училище „Г. С. Раковски“ и ученическото общежитие гр. Добрич; внедряване на системи за производството на енергия от възобновяеми източници, управление и мониторинг на топлоподаването, за постигане на изискванията за сграда с потребление на енергия близко до нулевото, както и повишаване на експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия посредством обмен на опит с организации от Норвегия, с опит в тази област.

Постигнати резултати:

  • 202 мъже и  72 жени ще се възползват от повишената енергийна ефективност;
  • 92 711 евро са прогнозните парични спестявания в за година;
  • 1 536.18 MWh/y са прогнозните годишни енергийни спестявания;
  • 1 812.69 тонове CO2 са прогнозни годишни намаления на емисиите;
  • на една сграда са приложени мерки за енергийна ефективност.

С успешното завършване на проектното предложение Енергопотреблението на сградата, определено като първична енергия отговаря на клас „А“ от скалата на класовете на енергопотребление за съответния тип сгради.   Енергопотреблението се ограничава до 93 КWh/m2 (клас А), вместо досегашните 289 КWh/m2 (клас D). Не по-малко от 55 на сто от потребената (доставената) енергия за отопление, охлаждане, вентилация, гореща вода за битови нужди и осветление ще е енергия от възобновяеми източници, разположени на място, в близост до сградата. В резултат от енергоспестяващите мерки, над 76,39% (253 542,86 kWh) от потребената енергия за отопление ще се доставя от възобновяеми енергийни източници (термопомпени агрегати).

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на средствата от Европейския съюз, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg