„ЗАКУПУВАНЕ НА ДРОН И РЪЧЕН МОБИЛЕН ЛАЗЕРЕН 3D СКЕНЕР“ Е ЧЕТИРДЕСЕТИЯТ ПРОЕКТ, КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ФИНАНСИРАН ЧРЕЗ МИГ ГЪЛЪБОВО – ОПАН – СИМЕОНОВГРАД

Председателят на УС на МИГ Гълъбово – Опан – Симеоновград инж. Пламен Бараков и Иван Динев - представляващ „АЙ ВИ ДИ Проект“ ЕООД, подписаха тристранен Договор с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“.

   Основната част от инвестицията е свързана със закупуване на компактен мобилен лазерен 3D скенер с приложен софтуер. 3D скенерът е с възможност за заснемане на фото-изображения и е изцяло безкабелна система. Чрез 3D лазерното сканиране една сграда без строителни книжа получава цифров 3D модел и чертежи. Автономната безпилотна система (дрон), ще е оборудвана с два вида камери, една за ортофото заснемане и една лазерна камера. С помощта на лазерната камера ще се изработват и предоставя реконструкции с точност до сантиметър на прости или сложни сгради или обекти в детайли. Камерата ще е допълващо средство за външно сканиране на високи обекти (сгради, паметници, мостове и др.) към 3D лазерния скенер. Камерата за фотограметрично заснемане ще се използва за създаване на ортофото изображения на обекти (линейни, обемни и др.).

   Стойността на одобрените за финансиране разходи е 213 910.00 лв., от които одобрена субсидия  – 141 105.30 лв.

 

Областен Информационен Център – Стара Загора

тел.: 042/603 526

e-mail: oic.stz@gmail.com;

адрес:гр. Стара Загора, бул. „Митрополит Методи Кусев“ 9;

web: www.eufunds.bg

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз.