ТРИ КИТИ БЯХА ПОДЛОЖЕНИ НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СТРУМЯНИ И СИМИТЛИ, ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Три концепции за интегрирани териториални инвестиции представи днес екипът на Областен информационен център – Благоевград пред обществеността в Струмяни и Симитли. Събитията бяха уважени от областния управител Мария Димова, заместник – областния управител Христо Ангелов, общински кметове, кметове  на кметства и много граждани. Обсъжданията преминаха при голям интерес и от страна на представители на различни организации и институции и получиха одобрението им чрез изготвени от Звено за публични консултации анкети.

Мариела Русева и Лидия Шилова от Агенция „Пътна инфраструктура“ представиха в детайли Концепция за интегрирани териториални инвестиции №BG16FFPR003-2.001-0031 „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония“. Концепцията е от стратегическо значение не само за областта и региона, но и от национална важност, предвид изграждането на нов гранично контролно-пропускателен пункт между двете държави. Концепцията е на обща стойност 72 041 471 лева и предвижда основен ремонт и доизграждане на път III-1008 „Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Северна Македония“.

Предложените мерки за инвестиция ще доведат до устойчива и безопасна инфраструктура, повишаване на мобилността на населението, увеличаване на инвестициите в региона, създаване на нови работни места, подобряване на състоянието на околната среда чрез намаляване на отделянето на вредни емисии на парникови газове, възможност за по-голям достъп на местното население до здравни и образователни услуги, стимулиране развитието на туризма, подобряване на транспортната свързаност с Р. Северна Македония и засилване на междусъседските отношения.

Концепцията има регионално и трансгранично въздействие. Последното се обуславя от включването на мерки за подкрепа и устойчиво развитие на връзките между България и Р. Северна Македония чрез инвестиции в общи инициативи и свързваща инфраструктура.

В село Струмяни беше представена и КИТИ №BG16FFPR003-2.001-0148 „Зелен и социален Югозападен регион“, кандидат по която е Община Ботевград. Като част от дейностите, финансирани по Програма „Развитие на регионите“ е предвидено създаване на интегриран туристически продукт, който да свързва общините Ботевград, Етрополе, Горна Малина, Струмяни  и Гоце Делчев“. Предвидената инвестиция по тази дейност е в размер на 4 млн. лв.

В град Симитли беше представена КИТИ №BG16FFPR003-2.001-0165 „Културата като инструмент за устойчиво развитие на туризъм, територии, общности и бизнес в ЮЗР“, по която Община Симитли е партньор. Участие в обсъждането взеха кметът на общината Апостол Апостолов, заместник-кметът Маруся Филатова, председатели и секретари на читалища, представители на различни организации и граждани. Представители на всички партниращи организации в концепцията, кандидат по която е ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград, изтъкнаха важността и необходимостта от реализиране на заложените дейности и как това би повлияло както на развитието на всяка отделна община, но и на Благоевградска област и региона като цяло.

Представените по време на днешните обсъждания концепции могат да бъдат подкрепени чрез попълване на онлайн анкета за всяка от тях. Анкетите са достъпни на Фейсбук страницата на ОИЦ – Благоевград, на единния портал eufunds.bg и на уеб страниците на всеки от партньорите.

Обществените обсъждания от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион продължават и утре със събития в град Гоце Делчев и село Гърмен.

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com