ОБНОВИХА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР В БЛАГОЕВГРАД С ПРОЕКТ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Изпълнените дейности по проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“ бяха представени по време на заключителна пресконференция днес. Ръководителят на проекта и директор на дирекция „Европейски проекти и програми“ в Община Благоевград Георги Ивановски представи крайните резултати и постигнатия ефект от реализирането на всички заложени дейности по проекта.

Мерките за енергийна ефективност в сградата на Образователен център за извънкласни дейности и култура в Благоевград са финансирани по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност , енергийна сигурност“, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство2014 – 2021 г. Бенефициент е Община Благоевград, а проектът се осъществява в партньорство с Норск Енерджи, Норвегия.

Бюджетът на проекта е 1 508 142,46 лева, от които 1 249 550 лева са безвъзмездна финансова помощ.  С тези средства са изпълнени всички заложени дейности, сред които подмяна на дограма в сградата, топлоизолиране на вътрешни стени, под и покрив, подмяна на осветление с енергоефективно такова, изграждане на нова система за отопление и охлаждане, изграждане на фотоволтаична електрическа централа за собствени нужди и други. Със собствени средства Община Благоевград е ремонтирала изцяло и покрива на центъра. Чрез изпълнените дейности ще бъде постигнато намаляване на емисиите на въглероден диоксид, намаляване на консумацията на електроенергия и спестяване на финансови ресурси, както и подобряване живота на гражданите. Постигната е и основната цел на проекта, а именно подобряване на енергийната ефективност на сградата на бившия междуучилищен център и определянето ѝ за сграда с близко до нулево потребление на енергия.

От екипа по проекта са категорични, че сградата на образователния център е с висока степен на видимост в публичния живот и чрез изпълнение на заложените дейности по проекта ще се повиши разбирането за ползите от енергийната ефективност при всички крайни потребители на енергия и за промяна на обществените нагласи в подкрепа на цялостния процес на обновяване и поддръжка на сградите.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com