ЛОВЕЧ ИМА ОБНОВЕН МЛАДЕЖКИ ДОМ

На 15.05.2024 г., от 10:30 часа, в залата на Общински съвет – Ловеч се проведе Заключителна пресконференция по проект „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч“, Договор за БФП №BG16RFOP001-1.020-0009-C05/04.08.2021г., Договор за инвестиционен кредит №232/16.08.2021 г.

Пресконференцията беше открита от Страцимир Петков, Кмет на Община Ловеч. Гости на събитието бяха Областният управител на Област Ловеч, Директорите на Регионалния исторически музей и Изложбената зала в Ловеч, представители на областна и общинска администрация – Ловеч, както и екипът на Областен информационен център – Ловеч. 

След приключване на пресконференцията, от 11:15 часа, на официална церемония беше открита обновената сграда на Младежкия дом в гр.Ловеч по проекта, последен основен обект от инвестиционната програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и реализиран чрез комбинация на безвъзмездната финансова помощ и финансов инструмент. Окончателната стойност на проекта след разплащане с изпълнителите е 5,6 млн. лв, от които 3,9 млн. лв безвъзмездна финансова помощ и 1,7 млн. лв инвестиционен кредит. Продължителността му е от август 2021 г. до май 2024 г.

С реализацията на дейностите е извършена цялостна реконструкция на сградата, променено е разпределението на всички етажи, обособена са няколко функционални зони и подзони, повишена е енергийната ефективност на сградата,  осигурена е достъпна среда, доставено е обзавеждане.

Част от зоните са предвидени за Регионалния исторически музей - музеен комплекс, включващ осем музейни зали, административна част, лаборатория, фондохранилища. Залите ще бъдат отворени за посетители след съгласуване на експозициите с Министерството на културата. В сградата се помещават още Детски интерактивен център „Пътуване през вселената“, предназначен за игра на закрито и открито, мултифункционална зона за STEAM и експозиционна част, фондохранилище на Художествената галерия, експозиционна зала за художествени творби, три танцови зали, зала за културни събития и две прожекционни зали за срещи, кафе-сладкарница, търговски обект за сувенири.

Този проект е част от цялостната концепция на Община Ловеч за устойчиво и интегрирано градско развитие, логически свързан с вече реализирания проект, обхващащ централната градска част, включително и площад „Свобода“ с обособените три детски площадки и една скейтборд зона, и площад „Тодор Кирков“, където е разположен Младежкият дом.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.