ОИЦ – ЛОВЕЧ УЧАСТВА В СЕМИНАР ЗА ИНТЕГРИРАНО ТЕРИТОРИАЛНО РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РЕГИОН

На 20 и 21 май 2024 г. в "Парк хотел Кайлъка" в гр. Плевен се състоя двудневен практически семинар на тема ,,Интегрирано територално развитие/ИТР/ в Северозападен регион/СЗР/: Партньорства за нови възможности”. Събитието събра участници от Световната банка, Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, общини и Областни информационни центрове от СЗР, Медицински университет Плевен, представители на бизнеса от региона и други.

Регионалното събитие беше организирано в изпълнение на Споразумението за представяне на техническа помощ от СБ на МРРБ за изграждане и подобряване капацитета на регионите и местните заинтересовани страни за прилагане на устойчиви интегрирани подходи за териториално развитие. Основният фокус на семинара бяха разискванията върху тематично обучително съдържание, относно ИТР: интегрирани подходи, инфраструктура и устойчивост. Презентатори и модератори на темите на семинара бяха: Вихра Динчева – магистър по устойчиво развитие и консултант с международен опит, Добринка Караджова–Недкова – магистър по ,,Трудова и организационна психология”, Здравко Петров – магистър по урбанизъм, със значителен опит в стратегическото планиране на регионалното развитие. Те запознаха присъстващите с иновативни подходи и инструменти за ангажиране и въвличане на граждани и заинтересовани страни в изготвянето и изпълнението на проекти за регионално развитие, както и с опита на други заинтересовани страни от България и Европейския съюз.

Целта на семинара, чрез разглежданите ключови теми, беше да се обменят знания, идеи и опит между важни субекти на регионалното развитие. Фокусът се постави върху създаването на партньорства и справянето с общи предизвикателства при изпълнение на европейски проекти. Двудневният семинар протече изключително интересно и ефективно, с практическа насоченост, чрез работа по групи и тестване на приложими инструменти, работа по казуси, добри практики, дискусии и обмяна на опит между участниците от различните организации. Като успешен модел за ИТР беше представен казусът ,,Алба Юлия” – типичен пример за средноголям източноевропейски град, който от селище с бързо застарващо население и икономически упадък, чрез добре структуриран, последователен и надграждащ се план за ИТР, успява да се превърне в ,,интелигентен град” – млад и перспективен.

              Част от семинара включваше и посещение на Медицинския университет/МУ/ Плевен – пример за добри практики и ефективно участие в европейски проекти. Участниците научиха от първо лице от Проф. д-р Добромир Димитров и Ректор на МУ-Плевен, интересна фактология от идеята за участието си в една от най-големите Концепции за интегрирани териториални инвестиции ,,Единно здраве”, пътят и  трудностите, през които са преминали. Ректорът представи новосъзданения по проект ,,Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия” по ОП ,,Наука и образование за интелигентен растеж” и сподели част от предстоящите инвестици за МУ по пътя към интеграция с Европа и света.

              В края на друдневния семинар всички бях единодушни, че бъдещето принадлежи на ефективното развитие на интегрирания териториален подход и ефективността му в голяма степен зависи от съвместимостта на теорията и практиката, обмяната на опит, комуникацията между различните институции и устойчивите партньорства.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.