МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ обяви прием по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“

Местната инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“ кани желаещите да представят проектни предложения по процедура № BG06RDNP001-19.829, мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от стратегията за ВОМР на МИГ-а. Приемът стартира от 27.05.2024 г., а крайният срок за подаване на проектните предложения приключва на 27.06.2024 г.

Допустими кандидати са регистрирани земеделски производители - физически и юридически лица, които са с производствен обем на стопанството не по-малко от 8 000 евро и имат доказан приход от земеделски дейности и/или преработка на земеделска продукция. Кандидатите следва да представят бизнес план, доказващ подобряване на дейността на земеделското стопанство, чрез прилагане на подробно описани в него планирани инвестиции и дейности.

Допустими по мярката дейности са - внедряване на нови продукти, процеси и технологии, насърчаване на сътрудничеството с производители и преработватели на земеделски продукти, опазване на околната среда, повишаване на енергийната ефективност в стопанствата, подобряване на трудовите, хигиенните, ветеринарните, фитосанитарните, екологичните и други условия на производство, подобряване качеството на земеделските продукти и производство на биологични продукти.

По мярката са допустими разходи за строителство или обновяване на сгради, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, получаване на топлинна и/или електроенергия, съхранение и подготовка за продажба на земеделска продукция, създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, закупуване на пчеларски инвентар и оборудване, закупуване на земя, сгради и транспортни средства, необходими за изпълнение на проекта. Допустими са и разходи за предпроектни проучвания, такси, консултантски услуги, хонорари и др., до 12 на сто от общия размер на допустимите разходи.

Общият бюджет на мярката възлиза на 312 978 лева. Минималният размер на общите допустими разходи за проект е 20 000 лв., а максималният размер е 391 160 лв. Финансовата помощ е в размер на 50% от общия размер на допустимите разходи и се увеличава с 10 % при проекти на млади земеделски стопани, интегрирани проекти и проекти за колективни инвестиции, на юридически лица, включващи от 6 до 10 земеделски стопани. Увеличението е с 15 % за инвестиции, изцяло свързани с изпълнявани от кандидата ангажименти по мярка „Биологично земеделие“ от ПРСР. За проекти за колективни инвестиции представени от юридически лица включващи над 10 земеделски производители и/или организации увеличението е с 20 %.

При остатъчен финансов ресурс от първи прием по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ се предвижда и втори прием от 01.09.2024 г. до 01.10.2024 г.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt