По проект асфалтират цялостното улиците в кв. „Света гора“ във Велико Търново

Във Велико Търново започна цялостното преасфалтиране на улиците в кв. „Света гора“, като по част от тях вече е положен и първият слой от нов асфалт - по ул. „Димитър Найденов“ и ул. „Сливница“. Дейностите са част от големия инфраструктурен проект на Община Велико Търново „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път /TEN-T/, чрез общи мерки в трансграничния регион“ ROBG - 383, финансиран по Програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.

В кв. „Света гора“ във Велико Търново вече бяха подменени основните водопроводи и канализацията. Паралелно с това продължава доизграждането на тротоарите и поставяне се стълбове за ново улично осветление по ул. „Теодосий Търновски“ в района под Студентските общежития и към изхода за Варна и по ул. „Св. Климент Охридски“, която е обходна на крепостта Царевец, както и по ул. „Ксилифорска“ в кв. „Асенов“. Тези участъци също са с положен цялостен първи слой нов асфалт. Впоследствие ще бъде положен износващият асфалтов слой по всички улици в двата великотърновски квартала „Асенов“ и „Света гора“, които са обект на основен ремонт.

Предстои свързването на улиците „Сливница“, „Климент Охридски“ и „Ксилифорска“ чрез двата нови моста в подножието на хълма Царевец, чието строителство е в напреднала фаза. Всеки от мостовете е с ширина на асфалтовата настилка 7 м. и разполага с пешеходна зона. Двете нови мостови съоръжения във Велико Търново ще облекчат отвеждането на трафика към главен път Русе - Стара Загора и главен път София - Варна.

По проекта „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път /TEN-T/, чрез общи мерки в трансграничния регион“, водещ бенефициент е Община Велико Търново, която получава финансиране в размер на 3 960 847 евро, а за партньорската община Калафат, Румъния са предвидени 619 575 евро. Целта на проекта е подобряване свързаността през европейски коридори № 4, 7 и 9 в трансграничния регион на България и Румъния, чрез преодоляване неудобствата на невралгичните участъци от коридорите и техните кръстовища с държавни пътища и друга градска инфраструктура.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt