ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР СЛИВЕН УЧАСТВА В ПРАКТИЧЕСКИ СЕМИНАР С АКЦЕНТ ИНТЕГРИРАНОТО ТЕРИТОРИАЛНО РАВИТИЕ

На 4 и 5 юни 2024 г. в гр. Сливен се проведе практически семинар „Интегрирано териториално развитие в Югоизточен район: партньорства за нови възможности”, насочен към заинтересованите страни по проект, финансиран от програма „Развитие на регионите“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Фонда за справедлив преход.

Събитието бе в рамките на проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) с изпълнител Световната банка.

Във форума участваха представители на Световната банка - Вихра Динчева, Добринка Караджова-Недкова, Здравко Петров и Александър Хинов, изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ - Надя Данкинова, Стоян Марков, зам. кмет на Община Сливен, Васил Алексиев, зам. кмет на Община Ямбол, Владимир Дуков, главен експерт отдел "ЮИР" и и. д. началник на отдел "Югоизточен регион", ГД "СППРР", МРРБ,  представители на звената от общинските администрации, които са отговорни за стратегическото планиране, програми и проекти от Югоизточен регион, неправителствени организации.

Това е първото регионално събитие на територията на Югоизточен регион съгласно Споразумението за предоставяне от Световната банка на техническа помощ на МРРБ за изграждане на капацитет на регионалните и местните заинтересовани страни за прилагане на устойчиви и интегрирани подходи към регионалното развитие по програма „Развитие на регионите” 2021 - 2027 г. (ПРР).

Целите на форума бяха: да се представи техническото съдържание по отношение на интегрираните подходи за териториално развитие и инструментите за подпомагане и сътрудничество между множеството заинтересовани страни при изпълнение на общи проекти; подпомагане изграждането на общност от експерти около прилагането на интегрирани подходи на регионално равнище, включително създаване на мрежа за обмен на знание и опит при справянето с общи предизвикателства и подпомагане идентифицирането на теми, по които е необходима допълнителна техническа подкрепа, която би могла да бъде предоставена, включително чрез група от експерти извън рамките на Споразумението между МРРБ и Световната банка.

Предвидените събития по Споразумението са общо 30 за период от 28 месеца. Те ще бъдат на няколко нива – национални, регионални и междурегионални за разясняване на интегрираните териториални подходи, представяне на добри европейски практики, насърчаване на работата в мрежа и ефективните партньорства, както и срещи по конкретни теми.