Община Свищов изпълнява два проекта с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост

Община Свищов е сред първите общини входирали пет проектни предложения по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) още в началото на 2023 г. Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление на територията на община Свищов“ е под номер 1 в списъка на одобрените разработки по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление - Покана 1“. Финансирането в размер на 1 123 411 лв., е осигурено по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Планираните дейности включват изпълнение на мерки за енергийна ефективност чрез обновяване и модернизиране на уличното осветление в гр. Свищов и още четири населени места на територията на общината. По проекта се извършва подмяна на всички стари улични и паркови осветителни тела с нови с LED технология, изграждане и възстановяване на кабелна и стълбова мрежа, монтиране в гр. Свищов на 5 броя индивидуални фотоволтаични системи със соларен панел, интелигентен соларен контролер и акумулатори. Ще бъде изградена система за захранване от ВЕИ и система за управление. С изпълнение на проекта се постига намаляване на годишните разходи за електрическа енергия, намаляване на разходите за поддръжка и експлоатация и намаляване на емисиите от въглероден диоксид.

С встъпителна пресконференция и церемония „Първа копка“ в гр. Свищов бе даден официален старт и на дейностите по проект „Модернизация на образователната среда в сградата на СУ „Димитър Благоев“, град Свищов“. Проектното предложение е на стойност 4 294 355 лева и също се финансира със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е по Приоритетна ос "Образование и умения", процедура BG-RRP-1.007 „Модернизация на образователна среда“ от НПВУ.

Проектните дейности включват прилагане на широк спектър от мерки за енергийна ефективност, обновяване на наличното оборудване и обзавеждане, както и създаване на достъпна архитектурна среда в учебното звадение. Ще се извърши основен ремонт и обновяване на всички класни стаи, учебни кабинети, коридори, физкултурен салон и др. Всички стаи и кабинети ще се преоборудват със съвременни мебели, ще се достави и монтира нова компютърна и периферна техника. Предвижда се изграждане и на нова система за отопление и охлаждане на цялата сграда. Срокът за изпълнение на заложените дейности е 26 месеца и те трябва да приключат на 22.02.2026 г.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt