КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В БАНСКО

Екипът на Областен информационен център – Благоевград – като част от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион, проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ № BG16FFPR003-2.001-0069. Концепцията е озаглавена „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура - важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югозападен регион“ и е с водещ партньор Национална спортна академия „Васил Левски“. Заложените дейности в концепцията ще се изпълняват в партньорство с със Столична община, Община Кюстендил и Община Банско.

Концепцията е насочена към ефективното използване на потенциала на територията на ЮЗР, в партньорство и сътрудничество между различни действащи лица на местно ниво – Столична община, ОбщинаКюстендил, Община Банско като представители на местната власт и НСА "Васил Левски" - представител на научната общност.

Концепцията съдържа проектни идеи с интегрирани мерки от различни сектори - образование, околна среда, туризъм, спорт и има принос към климатичните цели и адресира уязвими групи, коментира по време на общественото обсъждане експертът от ОИЦ – Благоевград Елена Михова. Важността от реализирането на заложените проектни идеи в концепцията коментира кметът на община Банско Стойчо Баненски. На територията на общината са предвидени дейности  по изграждане на велоалеи и дребномащабна туристическа инфраструктура, което ще насърчи развитието на местни забележителности и атракции и ще доведе до популяризирането на устойчиви форми на туризъм. Заложено е и изграждане на исторически и приключенски парк в местността “Свети Никола” край Банско, което допълнително да разшири кръга от забележителности, които да привличат туристи.

Създадената чрез инвестиции по концепцията спортна и образователна инфраструктура на територията на трите партниращи си общини ще бъде използвана както от студентите на НСА и учениците на столичните училища, така и от учениците и младежите от Кюстендил и Банско, а също и от гражданите на региона и страната. Изградената туристическа инфраструктура в планините Пирин и Рила, както и създадените велоалеи, исторически и приключенски парк ще се използват за организиране на отдиха на учениците и студентите от партниращите организации, а така също и от жителите и туристите в Югозападна България.