ШИРОКООБХВАТНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ПЕТРИЧ

При засилен интерес премина общественото обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ № BG16FFPR003-2.001-0132 Интегрирани инвестиции за подобряване на свързаността, туристическия потенциал, социално-икономическото и културно развитие на южната част на ЮЗР“. Събитието беше организирано и проведено от екипа на Областен информационен център – Благоевград, като част от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион.

Концепцията е разработена от Водещия партньор Община Петрич, с активното участие на общините, които участват в нейното реализиране - Сандански, Струмяни и Кресна. В реализирането на дейностите ще се включат и широк кръг от партньори от сферата на образованието и публичния сектор.

В КИТИ са включени дейности, мерки и решения, които допринасят за насърчаване на солидарността между поколенията, развиване на връзки между образованието и изкуствата в местната среда,  подобряване на здравната инфраструктура, устойчивото социално-икономическо развитие на малките населени места в община Петрич, важни както за жителите, така и за туристите в Югозападна България, коментира експертът от ОИЦ – Благоевград Елена Михова.

Важността от реализирането на заложените проектни идеи в концепцията коментира директорът на отдел „Евроинтеграция“ в община Петрич Зорница Авгинова. Тя посочи, че на територията на общината са предвидени дейности по изграждане на велоалеи и дребномащабна туристическа инфраструктура, което ще насърчи развитието на местния туризъм и ще доведе до допълнително популяризиране на туристически обекти като „Самулова крепост”, “Хераклея Синтика”и „Рупите“. 

В концепцията са заложени и проекти за обновяване на обществени сгради и сгради на образователна инфрастуркута, изграждане на паркове и зелена инфраструктура, подобряване на транспортната свързаност и мерки за превенция от неблагоприятни природни явления.

Една от основните дейности, заложени в концепцията, е свързана с обновяване на здравната инфраструктура и оборудване за МБАЛ «Югозападна Болница» ООД .  Предложението предвижда оборудване на диагностичен кабинет за сърдечно-съдови и онкологични заболявания във филиалите в град Петрич и в град Сандански, както и закупуване на  мобилни кабинети в подкрепа на провеждане на информационни кампании и профилактика на територията на четирите общини – партньори по концепцията.

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com