КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ В ОБРАЗОВАТЕЛНА, СПОРТНА И ТУРИСТИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА В ЮЗР БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В КЮСТЕНДИЛ

На 5 юни 2024 г. в заседателната зала на Община Кюстендил Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на ЮЗР, проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура - важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югозападен регион“ с водещ партньор Национална спортна академия и партньори Столична община, Община Кюстендил и Община Банско.

Представената КИТИ интегрира комплекс от инвестиционни дейности и "меки“ мерки. Включени са инвестиции в образователна, спортна и туристическа инфраструктура, които са обвързани пряко и допринасят за развитието на човешкия капитал и качеството на живот на хората от региона.

Общият бюджет на КИТИ е 58 550 000 лв., с източниците на финансиране: Програма „Развитие на регионите“, Програма „Образование“, собствено участие и използване на финансови инструменти.

Предвидени са следните дейности: 

  • Модернизиране на Студентско общежитие бл.70 на НСА - гр. София;
  • Изграждане на нова многофункционална спортна зала на НСА - гр. София;
  • Основен ремонт на Централен стадион №4 на НСА - гр. София;
  • Изграждане на многофункционална училищна спортна зала към 55 СУ “Петко Каравелов”- Столична община, гр. София;
  • Изграждане на многофункционална училищна спортна зала към 2 СУ “Академик Емилиян Станев”- Столична община, гр. София;
  • Модернизация базата на спортен комплекс „Осогово“ - гр. Кюстендил;
  • Изграждане на мрежа от велоалеи - Общините Банско и Разлог;
  • Изграждане на исторически и приключенски парк в местността “Свети Никола” за популяризиране на устойчиви форми на културен и екотуризъм и с цел подобряване на устойчивостта на туристическата екосистема - Община Банско;
  • Изготвяне на комплексни програми за десегрегация, превенция на вторична сегрегация против дискриминация в образователни институции в партньорските общини. 

Целта на проведеното публично обсъждане е да се осигури участието на местните общности в процеса на подбор на концепциите за ИТИ, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на РСР на ЮЗР. Освен по време на обсъжданията, мнения и коментари могат да се дават и чрез онлайн анкета в срок до петък, 7 юни.

Подкрепата и мненията по всяка една концепция за ИТИ предстои да бъдат обобщени и представени на РСР на ЮЗР, който следва да ги вземе под внимание, преди да изготви приоритизиран списък с концепции за изпълнение и да одобри общата програмна концепция за развитие на ЮЗР.

 

ОИЦ - Кюстендил е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.