ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТ НА ДГ "СНЕЖАНКА" - ЗЛАТОГРАД, ФИНАНСИРАН ОТ МИГ "КИРКОВО-ЗЛАТОГРАД"

С празника "Съкровищата на Златоград" приключи проект "Децата на Златоград по пътя на народните традиции с усмивка и надежда", финансиран по Мярка 7.5.1 „Инвестиции за отдих и туристическа инфраструктура и съхраняване на нематериалното културно и природно наследство на територията на МИГ Кирково - Златоград”.

В рамките на проекта бяха изпълнени следните дейности:

- Гергьовденски детски ателиета - художествено-творчески занимания, пресъздаващи традиционни занаяти 

Проведени бяха педагогически занимания за запознаване с художествена литература - песни, стихотворения, наричания и игри за празника "Гергьовден" във всяка група от Детска градина "Снежанка" в гр. Златоград. Децата разучиха наричания и песни, пресъздаваха празничната обредност, свързана с бита на хората. Участниците в ателиетата изработиха 320 сувенира от природни материали. През месец май децата участваха в Общинския празник на гр. Златоград, посветен на Гергьовден.

- Коледно тържество и базар на занаятите

Дейността се осъществи през периода септември - декември 2023 г.. Проведено беше Коледно тържество - празнична изява на талантите на деца и родители. Изработени бяха продукти по технология на народното творчество. Използвани бяха естествени материали, дървени фигурки за оцветяване, филцови топки и дървени низанки.

- Празник "Съкровищата на Родопите", 31.05.2024 г.

Насърчени бяха млади семейства и общността за участие във форми на екологичната култура. Проведени бяха открити уроци с деца за опазване на природното наследство с участието учител и родители.

- Ушити бяха носии за децата и служителите.